Cunoscut deputat PNL îşi urcă poliţiştii în cap! Este reclamat la Consiliul pentru Combaterea Discriminării

Deputatul Florin Roman a fost reclamat la CNCD de poliţişti după ce i-a acuzat pe agenţii rutieri că nu se mai satură de ciubuc şi că în loc să prevină, ei pândesc şi oamenii mor în accidente.
(Arhivă) Demonstraţie de protest al poliţiştilor în Piaţa Victoriei
(Arhivă) Demonstraţie de protest al poliţiştilor în Piaţa Victoriei (Epoch Times România)

Sindicatul Poliţiştilor "Diamantul" l-a reclamat pe deputatul PNL Florin Roman la Consiliul pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după ce acesta a susţinut că agenţii de la rutieră s-ar opune la presemnalizarea radarelor pentru că ar lua mită de la şoferi. Nu în ultimul rând, Roman, iniţiator al modificărilor Codului Rutier, a mai sugerat ca agenţii de circulaţie sunt de vină pentru că “oamenii mor în accidente”, susţin poliţiştii.

"De ce mor în prezent pe şosele, domnilor de la rutieră, 2000 de oameni? E bine aşa? Vânaţi şi morţi? Nu va apasă niciodată numărul mare de morţi pe şosele, faptul că în loc să preveniţi, voi pândiţi şi oamenii mor în accidente? Nu vă mai satură nimeni de ciubuc", a scris deputatul pe contul său de Facebook, în contextul în care poliţiştii de la rutieră i-au cerut preşedintelui Iohannis să nu promulge legea prin care a fost modificat Codul Rutier căci ”numărul accidentelor rutiere, având cauză viteza excesivă, va creşte alarmant”. Poliţiştii i-au atras atenţia şefului statului că legea, care vizează presemnalizarea aparatelor radar, este practic un ”pariu cu viaţa cetăţenilor” şi i-au cerut acestuia să atace actul normativ la CCR.

Redăm sesizarea trimisă de Diamantul către CNCD.

"Cine ar trebui să apere demnitatea, onoarea poliţiştilor şi prestigiul Poliţiei Române, atunci când acestea sunt afectate de declaraţiile unor politicieni? În opinia noastră, ministrul MAI şi şeful Poliţiei Române. Aceste reacţii instituţionale şi necesare nu prea apar, din păcate. Aşa că de data asta am făcut-o noi! Vă aşteptăm la CNCD, domnule Florin Roman!

* * *

Către

CONSILIUL NATIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINARII

Subscrisa Sindicatul Poliţiştilor din România "Diamantul" (...) organizaţie cu peste 3000 de membri, poliţişti în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv poliţişti din formaţiunile de poliţie rutieră,

Formulăm prin prezenta

SESIZARE

Prin care va rugăm să verificaţi, potrivit competenţelor dvs., dacă textul publicat în data de 21 iulie 2018, pe contul personal de Facebook, de către domnul Florin Claudiu Roman, secretar general adjunct al Partidului Naţional Liberal (născut la xxxxx, pe care vă rugăm să îl citaţi la sediul Partidului Naţional Liberal din Aleea Modogran nr.1, sector 1, Bucureşti întrucât subscrisa nu cunoaşte domiciliul respectivului) constituie o faptă de încălcare a principiului nediscriminării şi prevederilor OG 137 din 2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.

În fapt, la 21 iulie 2018, dl Florin Claudiu Roman, politician PNL, a publicat, pe contul personal de Facebook, următorul text:

“Aş vrea să înţeleg, dar nu pot. De ce se opun poliţiştii de la rutieră la presemnalizarea radarelor, ca mijloc de prevenţie? Doar pentru ca dispare spaga? Doar pentru că nu mai pot sta la pândă? Doar pentru că nu mai pot fi aroganţi? Ieri am circulat prin Italia circa 500 de km. Peste tot radare presemnalizate, şoferii încetinesc şi se feresc de accidente şi amenzi. De ce mor în prezent pe şosele domnilor de la rutieră 2000 de oameni? E bine aşa? Vânaţi şi morţi? Nu vă apasă niciodată numărul mare de morţi pe şosele, faptul că în loc să preveniţi, voi pândiţi şi oamenii mor în accidente? Nu vă mai satură nimeni de ciubuc?”.

În textul în cauză se sugerează că poliţiştii se opun la presemnalizarea radarelor pentru că ar lua mită de la contravenienţi şi totodată că ei sunt de vină pentru că “oamenii mor în accidente”.

Scopul postării este vădit de a se instiga la ură naţională împotriva poliţiştilor, de a se afecta demnitatea şi onoarea acestora şi totodată de a se decredibiliza Poliţia Română, insinuându-se că toţi sunt infractori şi punându-se, fără raţiune legitimă, în sarcina poliţiştilor şi Poliţiei Române, culpa pentru persoanele decedate în accidente rutiere.

Mesajul, scopul şi consecinţele acestuia sunt agravate de împrejurarea că autorul este un politician cunoscut PNL şi un formator de opinie în rândul societăţii.

Din punctul nostru de vedere, mesajul respectivului încalcă limitele dreptului la libera exprimare, afectează demnitatea şi onoarea poliţiştilor şi totodată prestigiul Poliţiei Române, reprezentând o faptă de discriminare, interzisă şi sancţionata de OG 137/2000.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului subliniat în repetate rânduri că libertatea de exprimare a propriilor opinii nu trebuie să nesocotească libertatea de gândire şi conştiinţă a celorlalţi.

Potrivit art. 30 alin 6 din Constituţia României, “Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.” La aliniatul 7 al aceluiaşi articol sunt interzise îndemnul la ură şi incitarea la discriminare.

Potrivit art.2 din OG 137 din 2000, cităm:

(4) Orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le generează, favorizează sau defavorizează nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoană, un grup de persoane sau o comunitate faţă de alte persoane, grupuri de persoane sau comunităţi atrage răspunderea contravenţională conform prezentei ordonanţe, dacă nu intră sub incidenţa legii penale.

(5) Constituie hărţuire şi se sancţionează contravenţional orice comportament pe criteriu de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, apartenenţă la o categorie defavorizată, vârstă, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv.