Cum vrea Ponta să scape de povara plagiatului? Dă un OUG "ştergător de păcate"

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)

A încasat liniştit banii primiţi de la stat ca spor de doctorat, deşi s-a dovedit că lucrarea sa de diplomă era un plagiat. Nu şi-a recunoscut niciodată vinovăţia, în ciuda evidenţei. Când, într-un final, a decis să renunţe la titlul de doctor în drept, care i-a adus mai degrabă o tristă notorietate şi porecla de "dottore", s-a găsit în imposibilitatea de a face acest lucru. Legea prevede că nimeni nu poate renunţa la un astfel de titlu, doar instituţia care i l-a acordat i-l poate retrage. Ce s-a gândit atunci premierul Victor Ponta, căci despre el este vorba? Să dea un OUG prin care să poată renunţa la titlu şi să rămână şi cu banii primiţi de la stat.

Guvernul a decis luni să modifice Legea Educaţiei, printr-o ordonanţă de urgenţă, astfel încât doctorii să poată renunţa la titlul lor ştiinţific, informează Mediafax. Decizia de a modifica legea vine la mai puţin de două săptămâni după ce premierul Victor Ponta a anunţat că renunţă la titlul de doctor, gest considerat oricum tardiv în contextul în care a trecut deja ceva timp de când s-a dovedit că şi-a plagiat lucrarea de diplomă.

Noul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat pentru hotnews.ro că ordonanţa respectivă prevede, printre alte modificări, şi posibilitatea ca un doctor să renunţe la acest titlu "pentru că altfel nu am cadru legal să îndeplinesc cererile venite din partea societăţii civile şi academice", în ceea ce priveşte titlul de doctor al lui Victor Ponta.

Prin această modificare adusă legii, ministrul a explicat că se va putea renunţa şi la diploma de bacalaureat: "Da, este adevărat că poţi renunţa şi la Bacalaureat, dar cu condiţia ca acea persoană să facă din nou liceul dacă doreşte apoi să îşi ia din nou Bacalaureatul. La fel este şi cu doctoratul: renunţi la titlul de doctor, dar dacă vrei peste ani să fii doctor, atunci reiei tot procesul de pregătire, iar statul nu va mai asigura finanţare".

Cum era de aşteptat, reacţiile nu au întârziat să apară. În primul rând, mulţi jurnalişti s-au întrebat care este marea urgenţă a unei astfel de reglementări. Potrivit Constituţiei, ordonanaţele de urgenţă pot fi adoptate doar "în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora." Ce este atât de urgent în retragerea titlului de doctor al premierului s-au întrebat unii dintre aceştia.

"Legislaţia spune că nu poţi legifera în interes propriu, iar ordonanţa asta este semnată de Ponta. Poate să aibă o problemă, pentru că ceea ce face, face pentru el. Şi este ordonanţă, nu lege. Care este urgenţa? Se încalcă articolul 115 din Constituţie", a declarat, pentru publicaţia citată, fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu.

La rândul său, jurnalistul Mihai Goţiu, a criticat dur faptul că premierul s-a găsit să modifice Legea Educaţiei prin Ordonanţă de Urgenţă dată între Crăciun şi Anul Nou pentru a scăpa de titlul de doctor.

"Ceea ce îl sperie însă cu adevărat pe Ponta nu ţine de doctoratul lui (pe care orice om cât de cât citit nu-l consideră real) ci de ceea ce ar urma dacă, după schimbarea Guvernului, s-ar trezi cu o rezoluţie oficială de plagiat, care ar implica şi aspecte penale. Iar graba cu care vrea să se vadă scăpat de doctorat e un indicator şi despre cât de mult se mai aşteaptă să rămână la Palatul Victoria", a subliniat jurnalistul.

Hoţul neprins negustor cinstit

Dintr-o altă perspectivă, vicepreşedintele PMP Ştefan Vlaston, profesor de meserie, scria în Adevărul că o astfel de ordonanţă deschide practic posibilitatea ca un hoţ să declare că renunţă la bunurile furate, şi nu numai că nu mai păţeşte nimic, dar nici nu plăteşte pentru uzufructul acestora.

"Şmecheria e următoarea: eu, Victor Ponta, sau X, renunţ la titlul de doctor pentru că m-am "plictisit" de el, nu pentru că e plagiat. Pentru dovedirea plagiatului ne întoarcem la lunga poveste cu instituţii care spun că a fost plagiat, dar nu sunt abilitate de lege să spună, şi Consiliul Naţional de Etică, abilitat să spună dar format din "sclavi" salariaţi de guvern şi spune invers. Adică, noi prostimea, trebuie să credem că renunţarea la titlul de doctor, titlu aducător de venituri, nu se face de frica sancţionării plagiatului, care presupune şi returnarea banilor la bugetul de stat, ci aşa, de florile mărului, pentru că Ponta s-a săturat să tot explice că nu e plagiat. Şi cu ocazia asta, a renunţării benevole, scapă şi de returnarea unor sume frumuşele către bugetul de stat.

Dar cu ocuparea unor funcţii importante în aparatul de stat, de exemplu Şef al Corpului de Control al Guvernului, care s-a făcut în baza titlului de doctor, în dauna altor persoane, cum rămâne? Acele alte persoane n-ar trebui despăgubite? Dar umilinţa la care au fost supuşi posesoii de titluri de doctor luate "pe bune", după muncă încrâncenată, cu sudoarea minţii şi a frunţii, care n-au ajuns să ocupe funcţiile ocupate de Ponta, această umilinţă nu trebuie ştearsă cumva? Dar să fii prim ministru, de doi ani şi jumătate, cu un plagiat în spate, nu te faci de râsul lumii, inclusiv ţara pe care o conduci? Sunt multe alte consecinţe şterse dintr-o dată cu buretele. Iar cei care scapă în felul acesta, pe baza OUG-ului lui Ponta, devin fecioare neprihănite, nici usturoi n-au mâncat…

Au fost multe OUG-uri care au servit interesele hoţilor, fie ei şi de proprietate intelectuală. Nu cred că devenită lege, şi atacată la CCR, legea ar putea trece de controlul de constituţionalitate. Dacă ar trece, orice hoţ, de orice categorie, ar declara că renunţă la bunurile furate, fără să păţească ceva şi fără să plătească pentru uzufructul bunurilor furate. (...) În concluzie, un singur lucru mai trebuie spus: dar proşti ne mai crede Ponta!", scrie vicepreşedintele PMP Ştefan Vlaston pe platforma Adevărul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne