Cum va vota USR PLUS în cazul Sylviei Goulard, comisarul propus de Franţa deşi are probleme penale

Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Epoch Times România)

Fostul premier Dacian Cioloş, liderul grupului Renew Europe, a venit cu precizări, joi, după ce "în spaţiul public din România au apărut numeroase întrebări şi opinii legate de poziţia europarlamentarilor Alianţei USR PLUS faţă de candidaturile la posturile de comisari europeni".

"Europarlamentarii USR PLUS îi vor trata în mod egal pe toţi candidaţii. Şi pe cel român, şi pe cel francez, şi pe oricare alt candidat pentru un post de comisar european. Vom folosi aceleaşi criterii de evaluare: raportarea la valorile Uniunii Europene şi angajamentul de a respecta aceste valori, integritatea candidatului şi posibilele conflicte de interese", a declarat Cioloş.

Potrivit liderului PLUS, în cazul Rovanei Plumb au apărut deja puncte de vedere ale europarlamentarilor Alianţei pentru că activitatea reprezentantei PSD le este cunoscută de mai mult timp.

"Atât poziţionarea ei în raport cu valorile europene, cât şi problemele de integritate au fost dezvăluite pe larg de presa din România. În cazurile celorlalţi candidaţi la posturile de comisari europeni, vom solicita acelaşi tip de informaţii pentru a putea judeca cu egală măsură", a adăugat Cioloş.

Reacţia preşedintelui PLUS vine după ce în spaţiul public s-a ridicat problema cum vor vota europarlamentarii USR-PLUS în cazul Sylviei Goulard, membră a grupului Renew Europe, care a fost nominalizată ca reprezentantă a Franţei în Comisia Europeană, de preşedintele Emmanuel Macron, în ciuda suspiciunilor potrivit cărora ar fi fost implicată în angajări fictive, aceasta fiind audiată, marţi, de poliţia judiciară franceză.

Unul dintre cei care le-a cerut explicaţii celor de la USR-PLUS a fost Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei:

"Domnule Cioloş, domnule Barna: dumneavoastră sau, după caz, membrii partidelor pe care le conduceţi, veţi/vor vota pro sau contra compatrioatei mele, Mme Sylvie Goulard? Dacă da, cum veţi împăca chestia asta cu excelenta iniţiativă 'Fără Penali'? (...)

Dl. Cioloş, dl. Barna, vă dau şi o soluţie pentru a vă rezolva conflictul de loialitate între slujirea agendei lui Macron şi slujirea principiilor: dacă loialitatea faţă de principii este înaintea loialităţii faţă de Macron, anunţaţi public că nu o votaţi pe 'penala' Goulard. Dacă loialitatea voastră faţă de Macron bate loialitatea faţă de principii, atunci măcar cereţi ca Laura Codruţa Kovesi să fie numită înaintea votului. Măcar să obţină şi România ceva de pe urma renunţării voastre la principii.

Eu am dublă cetăţenie, dar loialitatea mea e, neştirbită, faţă de valoarea supremă care uneşte Parisul de Bucureşti: adevărul. Voi ezitaţi în a vă tranzacţiona loialitatea faţă de ceea ce are vocaţia de a ne separa: interese mici pentru posturi şi influenţă. Vă cer ca, pentru milioanele care v-au votat, să îmi dovediţi că greşesc. (...)", a scris Funeriu pe pagina sa de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne