Cum se scot petele de vopsea

Cum se scot petele de vopsea
Cum se scot petele de vopsea (Facebook)

Când facem diverse îmbunătăţiri în casă sau lucrăm în domeniul artei sau vopsitoriei sunt şanse mari să ne pătăm hainele sau suprafeţe din casă cu vopsea.

Îndepărtarea petei se face mai uşor dacă ea este proaspătă şi se cunoaşte sursa apariţiei sale. Dacă nu aţi observat pata imediat, încercaţi să determinaţi provenienţa acesteia, poate chiar după miros şi culoare.

În afară de provenienţa petelor, e foarte important de cunoscut structura ţesăturii, pentru că cei mai mulţi dintre solvenţi, care sunt vânduţi în magazine, nu sunt recomandaţi pentru ţesăturile acetate şi cele cu impregnare (îmbibare).

Asiguraţi-vă că ceea ce e scris pe eticheta produsului şi pe recomandările de pe sticla cu solvenţi sunt tocmai ceea ce căutaţi.

Vopseaua este una dintre substanţele care, odată ajunsă pe materialele textile, poate strica aspectul şi textura ţesăturii. Dacă vreţi să evitaţi asemenea neplăceri, trebuie să curăţaţi petele de vopsea cât mai repede cu putinţă. Din acest motiv este necesar să cunoaşteţi compoziţia vopselei. Dacă este vorba despre una pe bază de apă, puteţi scăpa uşor de pete prin clătirea materialului cu apă călduţă şi prin aplicarea unei soluţii din comerţ pentru îndepărtarea petelor.

Cum se scot petele de vopsea. Diluant şi săpun de casă pentru vopsea pe bază de ulei

Dacă vopseaua de pe hainele dvs. este pe bază de ulei, va trebui să apelaţi la soluţii mai drastice. În primul rând, trebuie să verificaţi dacă materialul textil pe care doriţi să-l curăţaţi este din fibre naturale. Dacă da, folosiţi pentru a îndepărta pata o sticluţă de diluant (terebentină) şi o bucată de săpun pentru rufe. Din cauza substanţelor puternice folosite, există riscul să se distrugă orice obiect fabricat din materiale sintetice.

Cum procedaţi? Pentru început, trebuie să turnaţi o cantitate suficientă de diluant pe materialul pătat, pentru a vă asigura că suprafaţa afectată se îmbibă cu acesta. După câteva minute clătiţi cu apă călduţă şi folosiţi săpunul de rufe pentru a curăţa locul afectat. La final, puteţi trece la etapa de spălare la maşina de spălat.

Cum se scot petele de vopsea. Neofalină

Alte două metode, în funcţie de prospeţimea petei, dar şi un pic mai complicate din punct de vedere al soluţiilor folosite sunt următoarele:

- Petele proaspete se curăţă cu o soluţie preparată astfel: se amestecă 10 ml neofalină cu 200 ml alcool etilic 70%. După 24 ore se adaugă 50 ml amoniac şi se agită bine într-o sticlă închisă etanş. Se freacă pata cu un tampon îmbibat cu această soluţie, având grijă să punem sub ţesătură o hârtie filtru (sau sugativă). - Pentru petele vechi se umezeşte locul respectiv cu o soluţie de alcool etilic 70% (100 ml), neofalină (100 ml) şi terebentină (100 ml). Se îndepărtează vopseaua şi se spală apoi ţesătura cu apă caldă şi detergent.

Cum se scot petele de vopsea. Petele de pe covor

Petele de vopsea pot ajunge nu numai pe hainele dvs, ci şi pe covoare sau mobilă. La fel, trebuie acţionat. Dacă aveţi un covor natural sau sintetic pe care a curs vopsea de ulei, va trebui să urmaţi următorii paşi:

Uitaţi-vă pe recipientul de vopsea. Pe etichetă ar trebui să apară notat solventul potrivit pentru acea vopsea. Înmuiaţi o cârpă în solvent şi tamponaţi uşor suprafaţa pătată. Dacă nu scrie nimic pe etichetă, atunci folosiţi terebentină. Tamponarea se face uşor pentru că altfel soluţia ar putea distruge ţesătura. Continuaţi să ştergeţi cu o cârpă curată, înmuiată uşor în solvent.

Ştergeţi apoi cu un burete înmuiat în apă şi spălaţi pata cu un şampon pentru covoare.

Cum se scot petele de vopsea. Petele de pe suprafeţe dure

Dacă pata se află pe suprafeţe sau obiecte din material plastic, plexiglas, poliuretan, îmbrăcăminte de vinil etc., atunci trebuie să folosiţi apă caldă cu detergent. Înmuiaţi o cârpă în apă cu detergent şi ştergeţi pata. Puteţi înmuia o cârpă uscată într-un solvent de curăţare pentru a tampona rapid ultimele urme rămase. Nu este însă indicată folosirea unui diluant pentru a scoate pata de vopsea de ulei.

Cum se scot petele de vopsea. Petele de pe suprafeţe din lemn

Petele de vopsea de ulei pe lemn sunt dificil de scos. Pentru un rezultat sigur, trebuie să acţionaţi rapid. Luaţi un burete îmbibat în apă caldă şi ştergeţi pata cât mai repede. Uscaţi apoi suprafaţa şi daţi cu ceară specială pentru lemn.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură