Cum sa eviti si sa elimini metalele grele, Partea I

Cuptoarele de cupru sunt o sursa a poluarii cu arsenic
Cuptoarele de cupru sunt o sursa a poluarii cu arsenic (Alexander Nemenov / AFP / Getty Images)

Care este motivul pentru problemele digestive ale multor oameni, care apare desi acestia consuma produse probiotice de calitate inalta si hrana si supe biologice? De ce sunt unii bebelusi bolnavi, chiar cand parintii lor au o dieta inaintea conceptiei si in timpul graviditatii si lactatiei?

Raspunsul ar putea fi metalele toxice. Chiar daca ne hranim corpurile cu mancare de calitate, nu putem sa obtinem starea de sanatate completa atata timp cat devenim depozite de gunoaie precum mercur, aluminiu, cadmiu, arsenic, plumb si nichel.

Chiar si "metalele pretioase" aur, argint, platina pot crea probleme. Amestecate bine cu o doza de clor si fluoride gasite din abundenta in apele municipale, nu mai este de mirare ca atat de multi dintre noi suntem bolnavi si obositi.

Medicii in ultimele cateva decenii au inceput si ei sa oberve din ce in ce mai multi oameni "stralucind in intuneric" din cauza deseurilor si armelor nucleare. Folosirea armelor cu asa numitul "uraniu saracit" in conflictele armate este suspectata pentru contributia la sindromul Razboiului din Golf, un grup de probleme de sanatate asociat cu combatantii din Golf cat si cu conflictul prezent din Irak si alte ciocniri armate.

Cu toate ca problemele mentale si fizice datorate metalelor toxice au crescut in ultimii ani, limbajul nostru accepta in mod tacit toxicitatea istorica a unor metale. Inainte se spunea "nebun ca un palarier", din cauza folosirii mercurului la fabricarea palariilor in Razboiul Civil american, si "otravit cu plumb" ca umor negru pentru "a fi impuscat".

Lumea medicala recunoaste in prezent doar toxicitatea acuta a metalelor, cele care conduc la simptome dureroase, imediate si severe, incluzand crampe, ameteli, voma, transpiratie, dureri de cap, dificultati de respiratie, convulsii si probleme cognitive, motorii si de limbaj.

Cu toxicitatea acuta a metalelor, efectele consumarii, inhalarii, contactului cu pielea si alte expuneri sunt cunoscute. Toxicitatile acute se petrec deseori la locul de munca, cand muncitorii sunt expusi substantelor periculoase, cu toate ca se pot intampla si accidente acasa.

Pesticide, ierbicide si ingrasaminte chimice deversate acasa sau la scoala, de exemplu, sunt unele din motivele obisnuite pentru care oameni anterior sanatosi se alatura grupului celor sensibili la chimicale si devin bolnavi din cauza mediului.

In 1986, Congresul a infiintat Agentia pentru Substante Toxice si Registrul Bolilor (ATSDR) in cadrul Departamentului de Sanatate si Servicii Umane, pentru a gestiona efectele substantelor periculoase pentru mediu si sanatatea umana.

In cooperare cu Agentia de Protectie a Mediului din SUA (EPA), ATSDR alcatuieste o lista de substante periculoase in fiecare an. Din 275 de substante in lista pe 2007, arsenicul este nr 1, plumbul nr 2, mercurul nr 3, cadmiuul nr 7. Din aceste patru de temut, mercurul este cel mai studiat, dar toate patru au efecte adverse similare asupra corpului.

Kaayla T. Daniel, PhD, CCN, este un nutritionist clinic certificat si un scriitor pe teme de sanatate.

Galen D. Knight, PhD este biochimist si scriitor pe teme de sanatate.

Sursa: Westonaprice.org/environmental-toxins/1447-mad-as-a-hatter.html

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură