Cum respiră caracatiţa? Iată secretul „sifonului” său (video)

Caracatiţă gigantă din Pacific
Caracatiţă gigantă din Pacific (David Scheel)

Caracatiţele (Octopus) sunt un gen de moluşte cefalopode: corpul are forma unui sac iar capul prezintă doi ochi mari, o coroană formată din circa 8-10 braţe, numite tentacule, prevăzute cu ventuze, şi o gură cu fălci tari. Corpul este acoperit de o „manta”.

Renumita sa capacitate mimetică este datorată celulelor prezente în dermă (chromatophores) care îi permit să-şi schimbe culoarea. Pentru a respira, în schimb, pompează apă în cavitatea formată de „manta”, care furnizează oxigen branhiilor. Apoi împinge afară apa, la fel ca un sifon. Acest organ îi permite să elimine apa cu forţa permiţându-i, de asemenea, să facă salturi rapide şi astfel să scape de animalele de pradă. Dar nu este singura metodă folosită împotriva acestora. În corp, caracatiţa are o glandă plină cu un lichid brun (asemănător cu cerneala), care, eliminat în apă, o ajută să se apere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință