Cum puteţi învăţa mai repede pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. Tehnici de învăţare rapidă

Tehnici de învăţare rapidă
Tehnici de învăţare rapidă (Facebook)

Fie că este vorba despre Evaluarea Naţională, Bacalaureat, examenele din facultate sau testele de la sfârşitul unui curs de perfecţionare profesională, cei mai mulţi elevi/cursanţi au ajuns cel puţin o dată în situaţia de a învăţa rapid, pe ultima sută de metri.

Capacitatea de a învăţa cât mai repede, de a înţelege cât mai bine şi mai rapid, dar şi de a reţine cât mai mult timp ceea ce a învăţat, este una din abilităţile esenţiale ale oricărui elev de succes. Şcoala ne învaţă multe lucruri, dar, din nefericire, nu ne învaţă şi cel mai important lucru: Cum anume să învăţăm. Arta de a dobândi noi cunoştinţe – de a le însuşi şi de a le “integra” în ansamblul cunoştinţelor pe care le avem deja – este foarte importantă.

Cercetătorii din domeniul psihologiei educaţionale, neurobiologiei şi ştiinţei cognitive, au descoperit faptul că creierul tânjeşte mereu după noutate, el caută permanent numai lucruri neobişnuite, ciudate, neaşteptate, care ies în evidenţă. Astfel, creierul se ocupă numai cu lucruri interesante şi înmagazinează doar informaţiile care contează, eliminând şi ignorând lucrurile obişnuite, normale, de rutină sau plictisitoare, pe care le întâlneşte.

Cum să reuşim totuşi să învăţăm acele cunoştinţe care nu ne atrag deloc?

“Trucul” pentru a reţine anumite informaţii, dar şi pentru a vă putea concentra, pentru a înţelege mai uşor şi mai rapid un material nou, precum şi pentru a-l reţine timp îndelungat, este acela de a convinge creierul că aceste informaţii sunt deosebit de importante, chiar VITALE!

Totuşi înainte de orice, este de precizat că cea mai bună dintre metode este să începeţi din timp învăţarea (nu „pe ultima sută de metri”) şi să studiaţi porţiuni de materie de-a lungul unui interval mai mare de timp, nu totul deodată - adică exersarea în timp, sau pe termen lung. Elevii care învaţă pe ultima sută de metri s-ar putea să ia examenul, dar nu vor reţine informaţiile pe termen mai lung şi le va fi greu să se descurce când vor trece la niveluri mai avansate, deoarece cunoaşterea mai avansată se sprijină pe informaţiile anterioare.

Tehnici de învăţare rapidă pentru examen. Metoda Mind Mapping

Conform titlului, această tehnică presupune crearea unei hărţi mentale. Hărţile mentale, după cum afirmă şi autorul, sunt instrumente grafice care folosesc culori, linii, imagini asociate, precum şi legături logice între cuvinte, expresii şi idei.

Această metodă este eficientă pentru a învăţa mai uşor la examene. După lectura materialului trebuie doar să vă aşterneţi gândurile, ideile legate de tema citită, pe hârtie într-o formă organizată. Începeţi din centrul paginii, incluzând culori, forme şi/sau desene.

Această tehnică este o metodă mai eficientă decât altele, mai ales pentru persoanele care au un mod nestructurat de gândire.

Se bazează pe memoria vizuală, aceasta fiind una dintre cele mai frecvent folosite tehnici de învăţare rapidă pentru examen.

Desigur, pentru o eficienţă crescută, metoda Mind Mapping trebuie exersată zilnic.

Tehnici de învăţare rapidă pentru examen. Metoda Lozanov

Georgi Lozanov a înaintat teoria sugestoterapiei, în care exerciţii care includ respiraţia, muzica etc au dovedit eficienţă în procesul învăţării. Astfel, Lozanov recomandă somnul după fiecare secvenţă de învăţare. De asemenea, muzica poate îmbunătăţi memoria de conţinut, datorită ritmului şi melodicităţii.

Principiile care stau la baza metodologiei lui Lozanov:

“Scapă de neîncrederea în forţele proprii! Singura persoană care te poate opri în îndeplinirea obiectivelor propuse eşti tu! Primul pas reprezintă îndepărtarea gândurilor şi a stărilor negative – acestea împiedică abilitatea naturală de a învăţa.”

Relaxaţi-vă oferind şansa informaţiei de a fi înţeleasă rapid şi absorbită fără efort.

Desenaţi o hartă mentală a informaţiilor pe care urmează să le asimilaţi.

Nu uitaţi că mediul care vă înconjoară joacă un rol foarte important în procesul de asimilare: muzica, ritmul, jocul, stimulii vizuali.

După fiecare secvenţă de învăţare, este necesară o pauză (important este faptul ca pauza să nu depăşească ca timp secvenţa de învăţare). Acest timp este necesar pentru ca subconştientul să absoarbă informaţiile evaluate – se folosesc stimuli audio-vizuali.

Important, chiar esenţial pentru un proces de învăţare rapid şi eficient este somnul de noapte. Lozanov compară creierul în timpul somnului cu un calculator căruia i-am dat restart ca să înregistreze modificările din urma instalării unui program.

Tehnici de învăţare rapidă pentru examen. Metoda lui Pegword

Metoda lui Pegword presupune memorarea unor cuvinte “cârlige” (cheie) de care pot fi “agăţate” amintiri şi asocieri. Această tehnică este eficientă pentru memorarea unor enumerări, a unor liste etc.

Tehnici de învăţare rapidă pentru examen. Metoda Camera Romana

Se recomandă această metodă pentru memorarea unor informaţii în cazul în care ordinea nu este importantă. Această tehnică presupune asocierea informaţiilor de memorat cu obiectele dintr-o cameră sau cu mai multe.

Exemplu: Într-o cameră am următoarele obiecte: masă, vază, lampă, ceas, scaun, oglindă, rame de fotografii etc. Dacă vreau să îmi amintesc data “Bătăliei de la Posada”, mă pot folosi de obiecte astfel: privesc ceasul care arată ora 13:30 şi obţin astfel anul bătăliei: 1330, apoi mă uit la una dintre fotografii şi îmi imaginez că arată ca o trecătoare muntoasă şi că respectiva imagine are un titlu: POSADA etc.

Tehnici de învăţare rapidă pentru examen. Metoda RICAR

Această metodă poartă numele de RICAR de la iniţialele celor 5 etape:

1. Răsfoire generală

2. Întrebări

3. Citire activă

4. Amintire

5. Recapitulare

Iată aceste etape prezentate detaliat:

1. Răsfoirea generală se referă la trecerea în revistă a principalelor informaţii şi concepte transmise la clasă. De asemenea, paragrafele introductive, cuprinsul, schemele prezentate, dar şi concluziile trebuie să fie parcurse cel puţin o dată. În acest fel vom obţine o idee generală asupra conţinutului predat de către profesori.

2. Întrebările se referă la valoarea de adevăr a celor prezentate la clasă şi a nelămuririlor pe care le-aţi putea avea privind conţinutul lecţiei. Întrebările din această etapă este bine să fie redirecţionate către textul pe care îl aveţi de citit şi învăţat. Astfel, întrebări de genul “De ce autorul a pus un astfel de titlu?”, “Nu există o metodă mai uşoară prin care să rezolvăm problema X?” , uneori pot aduce răspunsuri inedite şi această întreagă etapă s-ar putea transforma într-un proces de învăţare prin descoperire.

3. Citirea activă este în principiu foarte legată de etapa anterioară. Astfel că, atunci când citiţi un text ar fi ideal să încercaţi să dezbateţi informaţiile prezentate, să descoperiţi ideile principale şi pe cele secundare din text sau din conţinut, să legaţi ideile noi de cele deja ştiute sau să descoperiţi relaţiile cauză-efect dintre concepte.

4. Amintirea vizează rememorarea conţinutului, dar şi luarea de notiţe la sfârşitul lecturării.

Scopul acestei etape este de a putea expune la final, ideile principale, dar şi de a putea răspunde la întrebările de la examen. Astfel, după o parcurgere a întregului conţinut de învăţat se poate trece la memorarea titlurilor şi subtitlurilor, a conceptelor principale despre care se vorbeşte în text. Un sfat pe care ar fi bine să-l urmaţi este de a trece progresiv de la ideile principale spre cele secundare, cu amănunte şi detalii. Schiţele, diverse sublinieri sau încercuiri ale anumitor cuvinte sunt foarte utile.

5. Recapitularea este ultima fază şi presupune a relua ideile principale. Se pune accentul pe ce este esenţial şi se reiau pe scurt ideile memorate în etapele anterioare.

Cu siguranţă pentru unii partea cea mai dificilă este susţinerea examenului. De parte cealaltă a baricadei sunt totuşi persoanele care trebuie să evalueze activitatea elevilor. Cu toţii am vrea să trecem peste examene mai uşor, iar aceste tehnici pentru a învăţa repede sperăm că vor fi de ajutor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură