Cum priveşte ambasada SUA cazul Bercea Mondialu - Mircea Băsescu

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher
Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher (U.S. Embassy Bucharest)

Însărcinatul cu Afaceri din cadrul Ambasadei SUA în România, Duane Butcher, a declarat, în cadrul unui interviu pentru Pro Tv, că scandalul Bercea Mondialu, în care Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, acuzat de trafic de influenţă, "întăreşte independenţa procurorilor şi a sistemului judiciar" şi arată că "oamenii sunt egali în faţa legii".

"Nu comentăm cazuri anume. Vă pot spune însă că acest caz întăreşte independenţa procurorilor şi a sistemului judiciar. Arată că, în această ţară, oamenii sunt egali în faţa legii şi că nici măcar legăturile de familie la cel mai înalt nivel nu vor proteja pe cineva care a comis o infracţiune", a declarat demnitarul american.

Duane Butcher şi-a manifestat lauda pentru "eroismul celor care luptă împotriva corupţiei" din ţara noastră, adăugând că progresele făcute anul acesta în acest domeniu sunt "extraordinare".

"Sunt extrem de impresionat de eroismul celor care luptă împotriva corupţiei, câteodată în condiţii extrem de dificile. În special în contextul unora dintre atacurile de presă împotriva celor care îşi fac treaba şi se luptă pentru România", a subliniat Duane Butcher.

În ceea ce priveşte criza din regiune, oficialul american susţine că ţara noastră poate ţine piept Rusiei mai bine decât multe alte ţări din această parte a continentului: "Nu putem ignora influenţa Rusiei, dar luând în calcul ce se întâmplă în regiune, sunt foarte puţine ţări mai pregătite ca România să facă faţă influenţei Rusiei".

Anterior, la un eveniment dedicat investitorilor străini, Butcher susţinea că procurorii din România îşi fac datoria şi au demonstrat că nu sunt comandaţi politic, o dovadă clară în acest sens fiind chiar arestarea lui Mircea Băsescu.

„Ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni arată că procurorii de aici nu sunt la comanda nimănui. Nu cred că evenimentele din ultimele şase luni au legătură cu faptul că este an electoral, ci reprezintă o mare victorie”, a declarat Duane Butcher, citat de bursa.ro, susţinând că ideea că procurorii îi erau loiali preşedintelui Traian Băsescu a fost îndepărtată de arestarea fratelui său.

Pe de altă parte, reprezentantul SUA a afirmat că, în România, se remarcă încă multe probleme de care Statele Unite sunt îngrijorate, dar procurorii au demonstrat că sunt dedicaţi să îi trimită la închisoare pe cei care încalcă legea.

„Nu suntem mulţumiţi cu ce se întâmplă în unele boarduri ale companiilor de stat, cu ce se întâmplă privind modificările de taxe, însă lupta cu corupţia este reală. Procurorii sunt dedicaţi să îi trimită la închisoare pe cei care încalcă legea. Oricine va vrea să dea sau să ia mită, de acum încolo, se va gândi de două ori înainte. Ne temem că sistemul ar putea contra-ataca, deoarece sunt atinşi oameni care sunt la putere. Dar ceea ce am văzut în ultimele şase luni este impresionant”, a precizat oficialul.