Cum au reacţionat Teodorovici şi Dăncilă după documentul publicat de USR privind reducerea numărului de bugetari

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Eugen Teodorovici au reacţionat, marţi, în faţa presei, după ce senatorul USR Vlad Alexandrescu a publicat o notificare trimisă de şeful de la Finanţe tuturor instituţiilor publice din ţară, inclusiv instituţiilor de cultură şi a institutelor de cercetare, prin care cere, în mod expres, "reducerea numărului de angajaţi şi/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale".

Întrebat de presă pe această temă, Teodorovici a susţinut, potrivit hotnews.ro, că există bani la buget, până la sfârşitul anului, pentru plata pensiilor şi salariilor, dar şi pentru investiţii. Pe de altă parte, a spus că "dacă o cheltuială publică poate fi ajustată într-un mod logic, de ce să nu se facă acest lucru?".

La insistenţele jurnaliştilor, Teodorovici a afirmat că nu se vor face reduceri de personal, pentru că "avem bani suficienţi". Însă, tot el spune că ministerele trebuie să se încadreze în nişte limite, chiar dacă au bani şi "să-şi stabilească cheltuielile într-o logică normală". În acelaşi timp, şeful Finanţelor a transmis că fiecare minister în parte, orice agenţie publică, trebuie să facă o analiză, şi dacă sunt astfel de cheltuieli să şi le adapteze în mod corespunzător.

"Nu s-a pus problema tăierilor de salarii de către acest Guvern. Eu ştiu că tăierile de salarii sunt atributul PNL, care a şi anunţat public. În niciun caz nu ne punem problema tăierilor de salarii. Am văzut afirmaţiile domnului Orban. Probabil că au încurcat declaraţiile unii, în care spunea că vor să taie la IT-işti, că vor să reducă personalul”, a reacţionat şi Viorica Dăncilă.

Acuzaţiile

"Guvernul PSD-ALDE pregăteşte concedieri şi tăierea salariilor din sectorul public.

Măsurile fiscale şi economice inconştiente adoptate de către guvernarea PSD-ALDE în ultimii doi ani, sub oblăduirea infractorilor Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov, au creat o criză bugetară majoră. Cheltuielile sunt în creştere, iar veniturile nu reuşesc să ţină pasul.

Promisiunile electorale populiste şi măsurile fiscale care avantajează companiile şi instituţiile camarilei politice de la Bucureşti şi ale baronilor din teritoriu riscă să creeze un colaps bugetar în toamnă.

În faţa unei astfel de crize, Orlando Teodorovici a trimis tuturor instituţiilor publice din ţară, inclusiv instituţiilor de cultură şi a institutelor de cercetare, o notificare prin care cere, în mod expres, „reducerea numărului de angajaţi şi/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale”.

Practic, instituţiile publice, inclusiv teatre, spitale, şcoli şi centre de cercetare, sunt avertizate de Orlando Teodorovici că trebuie să impună o austeritate cruntă, totul pentru ca bugetul fantasmagoric adoptat în primăvară, cu o întârziere de aproape jumătate de an, să nu ducă la deficite bugetare galopante.

După schimbările legislative promovate de guvernarea Dragnea-Dăncilă, inclusiv creşterea indemnizaţiilor demnitarilor şi creşterea nediscriminată a salariilor funcţionarilor publici, Teodorovici îndeamnă acum instituţiile publice să strângă cureaua şi să sufere de pe urma proastei guvernări a PSD-ALDE, apelând la austeritate şi tăieri de salarii pentru a evita reducerea personalului.

Toate acestea în condiţiile în care multe instituţii sunt deja subfinanţate şi nu îşi pot îndeplini menirea stabilită de legislaţia în vigoare.

Creşterea veniturilor şi a nivelului de trai al populaţiei trebuie să fie un deziderat pe care toate guvernele trebuie să îl urmărească, dar acest deziderat trebuie urmărit prin măsuri realiste şi care pot fi îndeplinite fără a afecta funcţionarea instituţiilor statului. Ultimatumul semnat de Orlando Teodorovici arată caracterul heirupist, nerealist şi toxic al unei guvernări care acţionează într-o logică populistă şi ipocrită, crescând cheltuielile fără să se asigure că veniturile pot să le acopere.

După ce au adoptat pensii speciale şi au crescut indemnizaţiile demnitarilor, guvernarea PSD-ALDE ameninţă acum cu tăieri de salarii şi concedieri în sectorul public. Din informaţiile primite din instituţiile publice, fondul de salarii are lipsă în lunile septembrie şi decembrie, din pricina trimestrializării, o inovaţie marca Vâlcov.

Solicit prim-ministrului Viorica Dăncilă şi ministrului Orlando Teodorovici să anunţe public că nici un cetăţean al acestei ţări, profesori, cercetători, doctori, pompieri, actori, nu vor avea de suferit de pe urma măsurilor fiscale inconştiente adoptate de această guvernare.

Este responsabilitatea guvernului să găsească soluţii adecvate care să soluţioneze problemele bugetare pe care tocmai acest guvern le-a cauzat prin măsurile inconştiente adoptate în ultimii doi ani".

foto
foto (Vlad Alexandrescu)

foto
foto (Vlad Alexandrescu)

foto
foto (Vlad Alexandrescu)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne