Cum au ajuns centrele de carantină să devină surse de procese ale cetăţenilor cu statul

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

Pe măsura agravării crizei generate de coronavirusul Wuhan, informaţiile ieşite în spaţiul public cu privire la centrele de carantină ridică semne de întrebare în legătură cu gradul de eficienţă al implementării lor de către autorităţi, relatează presshub.ro, precizând că în unele situaţii nu doar că au fost încălcate drepturi fundamentale, dar a fost pusă în pericol chiar sănătatea persoanelor care ar fi trebuit să fie protejate.

Mii de români întorşi în ţară au fost închişi în centre de carantină pentru o perioadă de 14 zile, timp în care au apărut diverse probleme.

Astfel, în centre de carantină din ţară s-a locuit la grămadă, în anumite cazuri fiind vorba de 8 persoane cazate în aceeaşi cameră sau de 80 de persoane care au împărţit, pe toată durata carantinei, aceeaşi toaletă.

Potrivit Ordinului 414 din 11 martie 2020, persoanele aflate în carantină instituţionalizată ar trebui să fie cazate separat şi să li se asigure condiţii pentru ca, în cazul în care una este bolnavă, să poată fi izolată de restul comunităţii aflate în carantină forţată.

În Constituţie există un articol care impune statului să protejeze dreptul la ocrotirea sănătăţii, drept fundamental în esenţa lui. Prin urmare, în cazul în care o persoană este cazată într-un centru de carantină împreună cu alte persoane potenţial infectate, şi una dintre ele manifestă simptome specifice coronavirusului Wuhan, atunci persoana în cauză poate să dea în judecată statul şi să-i ceară despăgubiri.

De asemenea, lipsa condiţiilor a fost confirmată în urma unor controale ale ANPC la nivelul mai multor judeţe din ţară, astfel că în prezent se poate vorbi despre 60.000 lei amenzi, dar şi unităţi închise pentru nereguli privind cazarea şi asigurarea hranei persoanelor aflate în carantină instituţionalizată.

Prin urmare, centrele de carantină ar putea deveni adevărate surse de procese ale cetăţenilor cu statul.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne