Cum arăta Señora de Cao, femeia care a domnit acum 1.700 de ani în Peru (video)

Rămăşiţele mumiei au fost găsite într-o piramidă ruinată construită din cărămidă de pământ, dar se cunoaşte faptul că a fost o femeie de rang înalt, care a trăit în nordul actualului Peru acum aproximativ 1.700 ani.

Señora de Cao sau Dama de Cao, mumia descoperită în piramida Huaca Cao Viejo, Peru
Señora de Cao sau Dama de Cao, mumia descoperită în piramida Huaca Cao Viejo, Peru

Este cunoscută sub numele de Señora de Cao sau Dama de Cao şi a fost îngropată cu o coroană şi înconjurată de obiecte din aur şi cupru, în piramida Huaca Cao Viejo, în apropierea oraşului Trujillo. Mormântul conţinea, de asemenea, unele arme, inclusiv două garrotes - enorme ciomege de război.

Mumia aparţine unei femei guvernator, din cultura precolumbiană Mochica. Se crede că a condus nordul actualului Peru, în secolul al IV-lea d.Hr. După descoperirea sa, în departamentul La Libertad, şi după cercetări ştiinţifice riguroase, rezultatele au fost publicate, la 15 mai 2006, de către o echipă de arheologi peruani condusă de Regulo Franco Jordan, de la Ministerul Culturii din Peru, cu cooperarea financiară a Fundación Augusto N. Wiese.

Descoperirea Damei de Cao este comparată cu o altă descoperire, făcută în 1987, cea a mormântului real al Domnului de Sipán (Señor de Sipán), un guvernator antic din cultura Mochica, din secolul III d.Hr.


Mormântul real al Domnului de Sipan (Señor de Sipán)
Mormântul real al Domnului de Sipan (Señor de Sipán)

Înainte de descoperirea Damei de Cao, se credea că în anticul Peru doar bărbaţii deţineau ranguri înalte. Se crede că doamna a avut statutul de conducător în societatea teocratică din valea râului Chicama şi că era considerată un personaj aproape divin. Luxul ornamentelor şi rochiile care însoţesc pachetul funerar al femeii au confirmat statutul de guvernator.

Bogăţia mormântului său sugerează că ar fi putut fi atât preoteasă cât şi guvernator. Picioarele şi faţa mumiei sunt tatuate cu simboluri magice de şerpi şi păianjeni.

Acum, faţa Damei de Cao poate fi admirată datorită unei reconstrucţii realizate cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D, prezentată marţi 4 iulie a.c.. Oamenii de ştiinţă au putut să-i reproducă faţa, datorită analizelor structurii craniului şi rămăşiţelor sale.

Ministrul Culturii din Peru, Salvador del Solar, a declarat că experţii au relevat o faţă ovală, cu pomeţi înalţi, trăsături pe care mulţi cetăţeni din ţara respectivă le recunosc şi împărtăşesc.

„Avem privilegiul să anunţăm această combinaţie ciudată între viitor şi trecut: tehnologia ne permite să vedem faţa unui lider politic, religios, cultural al trecutului”, a spus ministrul.

O autopsie modernă a arătat că Dama de Cao avea între 20 şi 30 de ani când a murit, probabil, în timpul naşterii sau din cauza unor complicaţii ale sarcinii. O situaţie cu care, din păcate, prezentul şi trecutul par să fie în acord: potrivit Ministerului Sănătăţii din Peru, în fiecare zi mor două femei din cauza problemelor legate de sarcină.