Cultivarea virtutii tolerand calomnia

Un batran pe nume Wei din Changzhou si-a dedicat toata viata pentru a trata oamenii prin metodele medicinei traditionale chineze. Avea bunatate si dragoste pentru oameni. La el veneau atat oameni saraci cat si oameni bogati. El nu refuza pe nimeni niciodata si nu astepta vreo rasplata. De la saraci nu lua nimic, ci din contra, le dadea medicamente si bani de buzunar.

Pe drumetii veniti de departe, in primul rand, obligatoriu ii aseza la masa si ii hranea cu orez fierbinte si turte. Cand era laudat, el raspundea cu glume: "Ei au parcurs un drum lung si sunt infometati; de aceea pulsul inimii va fi instabil, iar dupa masa acesta isi va reveni. Nu m-am gandit sa ma ocup de caritate, este doar dibacia folosita pentru a ma lauda cu maiestria in domeniul medicinei. "

Intr-o zi batranul doctor a venit acasa la un grav bolnav sa-l examineze si dupa ce a plecat, s-a constatat ca au disparut zece monede de argint care se aflau langa perna pacientului. Fiul proprietarului bolnav l-a suspectat pe Wei de furtul banilor, dar nu a indraznit sa mearga si sa-i spuna direct. La recomandarea unei persoane, el a aprins tamaie si a ingenuncheat in fata casei medicului. Medicul l-a intrebat cu nedumerire pe baiat despre motivul unui asemenea comportament. El a raspuns: "As dori sa va intreb ceva, dar mi-e teama sa nu va ofensez." Batranul a raspuns fara ezitare: "nu ma supar, poti sa ma intrebi". Tanarul i-a spus ca a constatat lipsa banilor dupa plecarea lui. Wei l-a invitat in casa si i-a spus: "Da, eu intr-adevar am luat banii in graba si am vrut sa-i inapoiez maine, cand vin sa-l consult pe tatal tau. Dar din moment ce ai venit astazi, ia-i acum si te rog sa ramana intre noi" . Si i-a dat zece arginti baiatului.

In momentul cand tanarul statea in genunchi in fata casei lui Wei, trecatorii spuneau sa nu indrazneasca sa pateze numele unui medic nobil acuzandu-l de furt. Dar, vazind ca baiatul a iesit cu bani, au simtit o mare dezamagire. Ei au spus: "Cine ar fi crezut! Se pare ca ne-am inselat in privinta vindecatorului!". Si in curand intregul oras a aflat cum s-a facut de rusine batranul Wei, care insa parea indiferent fata de acest zvon.

In curand bolnavul si-a revenit complet. Intr-o dimineata, in timp ce aranja patul, a gasit sub saltea cei zece arginti considerati furati. Socat de descoperire, el a exclamat cu disperare: "Se pare ca nu am pierdut acesti bani! Din cauza mea a fost ruinata reputatia unui om batran si demn! Trebuie sa-l gasesc imediat si sa-i inapoiez banii. Nu trebuie sa mai sufere din cauza nedreptatii!"

A mers impreuna cu fiul sau acasa la medic. Wei i-a vazut in genunchi si i-a intrebat cu bunatate "Ce v-a adus la mine?" De rusine tatal si fiul nu puteau ridica capul: "Am gasit zece arginti in casa noastra. V-am acuzat pe nedrept si trebuie sa indreptam greseala. Am venit pentru a va returna banii". Batranul le-a cerut sa se ridice si a spus sincer: "Este un fleac, nu va invinuiti."

Atunci, fiul pacientului a intrebat: "In acea zi, cand v-am jignit acuzandu-va de furt, de ce nu v-ati aparat? De ce ati ales sa suferiti din cauza unor acuzatii false? Mi-e foarte rusine! Sunteti atat de generos si iertator; cu toate acestea as vrea sa stiu, de ce nu v-ati justificat? "

Wei a raspuns zambind: "Tatal vostru este vecin cu mine. ll cunosc ca un om modest si simplu. Afland ca a pierdut banii, probabil ca s-ar fi simtit si mai prost; vestea rea l-ar fi putut costa viata. Pentru a nu-i inrautati starea sanatatii, am preferat sa indur o acuzatie falsa. La urma urmei, atunci cand a vazut ca s-au gasit banii, s-a simtit mai bine si si-a revenit."

Auzind aceste cuvinte, tatal si fiul au ingenunchiat si s-au inchinat medicului. Tatal a spus: "Va multumim pentru puritatea spirituala. Cu pretul reputatiei dumneavoastra mi-ati salvat viata!" Dupa aceea, Wei i-a invitat sa serveasca cate o ceasca de ceai si mai tarziu au parasit casa batranului impacati.

In acea zi, o multime de oameni au inconjurat casa lui Wei. Toata lumea vorbea despre calitatile morale ale batranului medic, care intr-adevar erau foarte inalte. Din acea zi, medicul a fost numit "domnul Wei milostivul".

Nu se gasesc atat de des oameni care vor putea sa ramana indiferenti in societate cand le sunt adresate acuzatii false si care nu vor incerca sa se justifice. Dar Wei s-a gandit numai la sanatatea pacientului, desi acela l-a acuzat de furt. El a fost dispus sa plateasca chiar cu pretul propriei reputatii. Deseori, dupa acest caz, oamenii ii multumeau pentru indulgenta si generozitate, iar el nu manifesta deloc aroganta.