Cult obscur implicat în explozia de epidemie cu virus Wuhan în Coreea de Sud

Puncte de control ale epidemiei de virus Wuhan
Puncte de control ale epidemiei de virus Wuhan (Kevin Frayer/Getty Images)

În urma rapoartelor potrivit cărora un cult creştin ciudat ar putea fi în spatele izbucnirii epidemiei de virus Wuhan din oraşul Daegu, care a declanşat criza COVID-19 din Coreea de Sud, cititorii din întreaga lume au fost curioşi să afle mai multe detalii despre Biserica Shincheonji a lui Isus, o biserică mică, dar surprinzător de extinsă, al cărei lider, Lee Man-hee, pretinde ar fi a doua venire a lui Isus Hristos.

Bisericile asemănătoare cu Shincheonji supravieţuiesc într-un fel de stare tensionată cu guvernul, iar investigaţiile asupra lor vin în valuri.

Revista South China Morning Post a aflat că Biserica Shincheonji a lui Iisus are o filială în Wuhan, oraşul chinez, epicentrul focarului COVID-19 care este în prima pagină a ziarelor în acest moment.

Ştirea este cel puţin bizară, dat fiind faptul că regimul ateu comunist al Chinei este cunoscut pentru modul brutal în care tratează cultele religioase şi chiar biserici mari din Occident, precum Biserica Catolică sau protestantă etc.

Cei 200 de membri ai bisericii din oraşul Wuhan, cei mai mulţi aflaţi acum în carantină în afara oraşului, au continuat să se întâlnească chiar şi după ce focarul a început să ia amploare.

Un presupus membru, care a vorbit în condiţii de anonimat, a spus că la început nimeni nu a luat virusul în serios, deoarece autorităţile au spus că nu este grav.

Zvonurile despre un virus au început să circule în noiembrie, dar nimeni nu le-a luat în serios", a spus un membru, o educatoare de grădiniţă în vârstă de 28 de ani.

"Am fost la Wuhan în decembrie, când biserica noastră a suspendat toate adunările imediat ce am aflat despre [coronavirus]", a spus femeia, care a refuzat să-şi dea numele din cauza sensibilităţii problemei.

Începând de marţi seara, au existat 977 de cazuri confirmate în Coreea de Sud, cel mai mare număr în afara Chinei, precum şi 11 decese. Din cele 84 de cazuri noi raportate marţi, peste jumătate au fost din Daegu.

Un pastor din provincia Hubei, care a vorbit cu SCMP, a spus că membrii bisericii Shincheonji sunt foarte dedicaţi şi, probabil, şi-au continuat misiunea de recrutare în timpul focarului.

"Nu cred că virusul a provenit de la noi pentru că niciunul dintre fraţii şi surorile noastre din Wuhan nu a fost infectat. Nu ştiu despre membrii din alte locuri, dar cel puţin suntem curaţi. Niciunul dintre noi nu a fost raportat bolnav", a spus profesoara.

"Sunt atât de mulţi chinezi care călătoresc în Coreea de Sud, este destul de nedrept să o puneţi [boala] pe seama noastră."

Un purtător de cuvânt al bisericii a declarat pentru SCMP că grupul a avut probleme cu autorităţile chineze înainte şi că vor face orice pentru a evita orice control nejustificat legat de virus, subliniind că nu are nicio legătură cu biserica.

Purtătorul de cuvânt a menţionat că, în 2018, „templul sfânt” al grupului Wuhan din districtul Hankou a fost invidiat de poliţişti „care ne-au etichetat drept cult”, dar membrii au continuat să practice în grupuri mici.