Culoarea alimentelor transmite un mesaj

Un studiu recent a examinat legătura dintre culoarea produselor alimentare şi percepţia "instinctivă" a aportului caloric.
.
. (photos.com)

Cercetătorii italiani de la Scuola Internazionale Superiore di Studi Avazanti, au concluzionat că oamenii evaluează calitatea nutriţională a fructelor şi a legumelor în funcţie de intensitatea nuanţelor de roşu şi verde, roşul semnalând un aport de energie şi proteine mai ridicat.

Studiile anterioare au asociat culoarea produselor alimentare şi aroma lor, dar puţine au examinat legătura dintre culoarea şi percepţia "instinctivă" a aportului caloric.

La studiul recent condus de cercetătorii italieni au participat voluntari cărora le-au fost prezentate imagini cu produse alimentare şi necomestibile (obiecte), cu o gamă largă de culori, inclusiv roşu şi verde.

Rezultatul studiului arată în mod clar influenţa culorilor unui aliment (frecvenţa cu care acesta captează atenţia) şi estimarea valorii sale nutritive (calorii). Astfel, roşul declanşează un răspuns mai rapid decât verdele şi este asociat mai mult cu un aport superior de energie.

Dar acest lucru nu este valabil decât pentru alimentele "proaspete", "naturale" (carne şi legume), nu pentru cele prelucrate şi gătite şi pentru produsele nealimentare.

Din cauza intensităţii culorii şi a faptului că cele două culori - roşu şi verde - pot fi găsite în acelaşi aliment, percepţia "instinctivă" a aportului caloric nu este întotdeauna distinctă.

Cu toate acestea, autorii studiului consideră că "inspecţia vizuală a unui produs alimentar, în special culoarea sa, constituie un element central al evaluării lui de către oameni".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură