Cuba scoasă oficial de pe lista SUA a statelor care susţin terorismul

Liderul american Barack Obama (st) şi omologul său cubanez Raul Castro îşi strâng mâinile în Panama City.
Liderul american Barack Obama (st) şi omologul său cubanez Raul Castro îşi strâng mâinile în Panama City. (AFP/Getty Images)

Vineri, administraţia Obama a înlăturat oficial Cuba de pe lista neagră americană a terorismului, ca parte a unui proces de normalizare a relaţiilor dintre cele două state, relatează Chicago Sun Times.

Secretarul de stat John Kerry a aprobat revocarea încadrării Cubei ca “stat care susţine terorismul”, la 45 zile după ce administraţia Obama a informat Congresul SUA, în 14 aprilie, în legătură cu intenţia sa în privinţa acestei măsuri. Legiuitorii au dispus de această perioadă pentru a cântări dacă vor bloca sau susţine mişcarea, în cele din urmă hotărând să nu i se opună.

Scoaterea Cubei de pe această listă este un pas care are mai mult o semnificaţie simbolică decât una practică. Ea elimină interdicţia de a primi ajutor economic din partea SUA, precum şi interdicţia asupra exporturilor de arme şi controalele asupra dispozitivelor “cu dublă utilizare” militară şi civilă, susţine Agerpres.

Totuşi, aceste interdicţii rămân în vigoare ca parte a altor sancţiuni americane, Cuba fiind supusă în continuare unui embargo economic impus de SUA la începutul anilor 1960.

Înlăturarea Cubei de pe lista neagră americană a terorismului are loc într-un moment în care oficialii celor două ţări depun eforturi pentru a rezolva detaliile restaurării depline a relaţiilor lor diplomatice, precum deschiderea ambasadelor în Washington şi Havana, şi reîntoarcerea ambasadorilor celor două ţări pentru prima dată de când SUA a suspendat relaţiile diplomatice cu insula în ianuarie 1961.

Deşi o mare parte din cele mai mari obstacole, inclusiv scoaterea Cubei de pe lista neagră a SUA, au fost adresate, totuşi cele două state mai trebuie să rezolve anumite elemente cheie, precum: ridicarea embargoului american (pe care doar Congresul SUA îl poate revoca deplin), viitorul închisorii de la Guantanamo Bay, situaţia democraţiei cubaneze sau cererea făcută de Statele Unite ca diplomaţii săi să poată călători prin Cuba şi să se întâlnească cu dizidenţii politici, fără restricţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe