Cuantificarea sinelui a devenit un mod de viaţă: Mă măsor deci exist!

(RAUL ARBOLEDA / AFP / GettyImages)

Fondată ca o mică nebunie a unui grup de geeks („tocilari”) şi matematicieni din Silicon Valley "cuantificarea sinelui" a devenit un mod de viaţă: se măsoară şi se înregistrează o mare varietate de activităţi umane, de la băuturile consumate la caloriile mâncate pe zi, de la e-mailuri trimise şi primite la măsurarea paşilor făcuţi, bineînţeles toate acestea cu complicitatea noilor app şi a mass-media sociale care fac instantaneu schimbul de numere. Care sunt riscurile?

Braţări capabile să măsoare câţi paşi au fost făcuţi sau scările urcate şi coborâte în cursul unei zile. Senzori plasaţi în interiorul adidaşilor pentru a înregistra numărul de calorii arse făcând sport. Dispozitive de măsurare a tensiunii arteriale, a ritmului cardiac, a grăsimii în sânge ... Totul este înregistrat în timp real de ipod-uri şi procesoare mobile avansate care stochează date cu scopul de a îmbunătăţi propria performanţă.

Se numeşte Quantified Self, literal tradus prin "cuantificarea sinelui"

La început, adică în 2007, era doar numele unui grup foarte, foarte special, care se întâlnea în fiecare an la Muzeul Tech în San José, capitala Silicon Valley, un fel de conclav de genii şi geeks (matematicieni, experţi în limbajul calculatoarelor, profesori de psihologie şi medicină), un pic cam ciudaţi care proveneau din întreaga lume, cu o pasiune bizară pentru măsurare. Regulile jocului sunt extrem de simple: de a cuantifica şi a înregistra o gamă largă de activităţi umane cât mai variate: de la băuturile calde consumate zilnic la caloriile arse, e-mailuri trimise şi primite, la cartografierea procesului creativ.

Acum, şapte ani mai târziu, Quantified Self de la Silicon Valley a infectat "standardul oamenilor obişnuiţi" iar în Statele Unite ale Americii s-a transformat într-o nouă filozofie de viaţă. Sloganul său este simplu şi uşor de înţeles: "cuantific, prin urmare, eu exist". Acest lucru este posibil datorită progresului rapid al tehnologiei: senzori/cipuri se nasc în fiecare zi ca ciupercile după ploaie, preţurile au scăzut în mod semnificativ şi aplicaţiile sunt proiectate special pentru telefoanele mobile. Deci, este posibil să se cuantifice într-o fracţiune de secundă la un cost minim. Apariţia de social media nu a făcut nimic altceva decât să schimbe imediat informaţiile transformând cuantificarea sinelui într-o nouă manie colectivă.

Într-o analiză făcută de profesorul Giuseppe Riva, profesor de Psihologie şi de noi tehnologii de comunicare de de la Universitatea Catolică din Milano împreună cu un cercetător de la Institutul Auxologico şi publicată în ediţia online a revistei D.repubblica se menţionează:

"Dorinţa de a controla este motivul principal care duce la cuantificare. Este ca şi cum, într-un fel, prin măsurare se exercită putere asupra sinelui. Păstrarea sub control a activităţilor dă sentimentul de a fi stăpâni pe propriul destin, într-un timp ca al nostru marcat de o predominantă incertitudine, exacerbată de criza economică. Deci, dacă nu pot controla lumea şi ceea ce se întâmplă în jurul meu, cel puţin vreau să am capacitatea de a controla ceea ce depinde strict de comportamentul meu. Pe scurt, este vorba de un mecanism de compensare".

Dorinţa de a împărtăşi, de a comunica succesele, este un fenomen care aparţine aceluiaşi mecanism. Ceea ce suntem depinde de felul cum ne percep alţii. Dacă la un moment dat modelul prin excelenţă era omul de afaceri tipic, cel care s-a realizat pe propriile puteri, acum devine un simbol cine se vinde mai bine, cine atrage atenţia altora fiind vizibil mereu şi oricum. Astfel, like-urile pe facebook sau numărul de followers sau de prieteni achiziţionaţi pe net, reprezintă un mod concret de a cuantifica capacitatea de a deveni atractivi.

Există riscuri pentru cei care cuantifică obsesiv şi măsoară fiecare acţiune

În Statele Unite ale Americii, angajatorii plătesc asigurările de sănătate pentru angajaţii lor în funcţie de caracteristicile lor individuale: vârstă, riscul de îmbolnăvire, starea generală de sănătate, etc. Evident, un stil de viaţă care preferă o dietă sănătoasă şi exerciţii fizice regulate duce la un cost al asigurării mai mic pentru aceştia decât costul pe care trebuie să-l plătească titularul unei companii pentru angajaţii super- hrăniţi, sedentari şi cu colesterol 1.000.

Astfel, cuantificarea sinelui se poate transforma cu uşurinţă într-un instrument gratuit pentru a evalua stilul de viaţă din timpul liber al unui potenţial angajat nou, condiţionând astfel decizia de a angaja sau nu persoana. Nu ai făcut cel puţin 10.000 de paşi pe zi? Ai hipertensiune arterială? Acestea sunt obiceiuri proaste care apar din măsurătorile dumneavoastră. Deci, aţi ieşit din joc ....

Un mod ca oricare altul pentru a fi controlaţi permanent de tehnologie!