Cu stânga-n-dreapta / Preşedintele sud-coreean exclude războiul cu Phenianul

Preşedintele Coreei de Sud a precizat că nu va exista un nou război în Peninsula Coreeană, adăugând că omologul său american a promis că va căuta aprobarea guvernului din Seul înainte să ia orice fel de măsură împotriva vecinului său înarmat nuclear.
Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in
Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in (Chung Sung-Jun/Getty Images)

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a cerut Coreei de Nord să nu mai lanseze alte provocări, care vor rezulta în noi sancţiuni şi mai dure în faţa cărora statul comunist sărăcit nu va reuşi să reziste.

El a afirmat că va lua în considerare trimiterea unui delegat special în Coreea de Nord pentru discuţii, dacă Phenianul va pune capăt testelor pentru rachete.

“Toţi sud-coreenii au lucrat atât de mult pentru a reconstrui ţara din ruinele Războiului Coreean”, a declarat Moon la o conferinţă de presă. (...) Voi preveni războiul cu orice preţ. Aşadar, doresc ca toţi sud-coreenii să aibă încredere că va nu va exista niciun război”, a adăugat el.

Dar Moon a mai precizat că Phenianul va “trece o linie roşie” dacă va înarma o rachetă balistică intercontinentală cu un focos nuclear.

Tensiunile din regiune s-au amplificat săptămâna trecută, când Phenianul a anunţat că ar putea lovi teritoriul american strategic Guam. Anunţul a fost făcut după ce preşedintele american Donald Trump a avertizat că va lansa “foc şi furie” asupra Coreei de Nord dacă aceasta va ameninţa Statele Unite.

Retorica intensă dintre cele două părţi pare să se fi calmat puţin după ce liderul nord-coreean Kim Jong-un a afirmat miercuri că va monitoriza acţiunile SUA pentru o perioadă de timp înainte să ia vreo decizie în privinţa lansării de rachete înspre Guam.

Moon a afirmat ulterior că această criză trebuie “în mod absolut să fie rezolvată paşnic”.

Trump a răspuns cu un mesaj postat pe Twitter, susţinând că dictatorul nord-coreean “a luat o decizie foarte înţeleaptă şi raţională. Alternativa ar fi fost catastrofică şi inacceptabilă!”

Preşedintele sud-coreean a ţinut să precizeze că, de fapt, comentariile lui Trump nu par să fi fost făcute cu intenţia luării unei măsuri militare.

“SUA şi preşedintele Trump au promis deja să se consulte cu Coreea de Sud şi să obţină aprobarea noastră pentru orice fel de măsură vor lua împotriva Coreei de Nord”, a declarat Moon. “Este un acord ferm între Coreea de Sud şi Statele Unite”.

SUA şi Coreea de Sud se află tehnic încă în război cu Coreea de Nord, după ce Războiul Coreean din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.