Cu puţin ghinion Statul Islamic este pe cale să devină o putere nucleară

Militant al grupării Statului Islamic.
Militant al grupării Statului Islamic. (Pavel Petre/ Epoch Times)

Abdul Maulanda Aziz, un acolit al liderului taliban suprem Mullah Mohammad Omar, care a condus revolta de la Moscheea Roşie din Pakistan, şi-a manifestat sprijinul pentru noul Stat Islamic, condus de Abu Bakr al-Baghdadi.

Gruparea extremistă a Statului Islamic, cunoscută anterior drept ISIL, a preluat controlul asupra unor teritorii mari din Irak şi a declarat înfiinţarea unui ”califat”, condus după legea islamică, care include teritorii din nord-estul Siriei.

Declaraţia lui Aziz este considerată ca fiind de rău augur de către serviciile de informaţii occidentale, de vreme ce este apropiată de grupuri precum Sipa-e-Sahaba şi Tehnik-i-Taliban Pakistan (TTP), care caută înlăturarea – inclusiv prin violenţă – a guvernului pakistanez, care deţine arme nucleare.

Susţinerea acordată de Aziz pentru Baghdadi şi Statul Islamic survine în timp ce Pakistanul, o ţară predominant sunită, se confruntă cu o altă criză politică. Oponenţii politici ai premierului pakistanez, Nawaz Sharif, i-au cerut demisia.

Oponenţii săi cer o reformă constituţională generală pentru a înlocui democraţia parlamentară şi pentru a lichida presupusa corupţie din timpul procesului electoral.

Totuşi, grupurile extremiste islamice văd acum o oportunitate de a-şi spori influenţa în timp ce criza politică din Pakistan se accentuează.

Aziz a fost trimis la închisoare după atacul din 2007 de la Moscheea Roşie, dar a fost ulterior eliberat. Chiar dacă existau 27 de capete de acuzare împotriva sa la un moment dat, instanţele pakistaneze le-au respins pe toate. Guvernul de atunci i-a cerut lui Aziz să facă parte dintr-o echipă de negociere cu talibanii din Pakistan, care sunt un instrument al Agenţiei de Securitate Pakistaneză (ISI).

Într-un aparent gest de susţinere pentru TTP, Aziz sprijină grupurile care antrenează activ militanţi, inclusiv uzbeci, ceea ce ar permite radicalilor islamici să ajungă în toată Asia Centrală. Acesta sprijină de asemenea în taberele pakistaneze de pregătire a militanţilor uighuri. Aceştia vor să separe provincia vestică Xinjiang de restul Chinei şi să declare statul islamic Turkestan.

Sursele spun că ISI, acuzată în numeroase rânduri de CIA că joacă la două capete, a fost complice la astfel de antrenamente. Sprijinul arătat de Aziz pentru Statul Islamic îi pune pe radicalii suniţi în contact direct cu TTP, uigurii chinezi şi talibanii creaţi de ISI.

Talibanii afgani profită de timpul rămas până când forţele americane părăsesc Afghanistanul, în 2016, când Statul Islamic va avea oportunitatea să-şi extindă influenţa şi în această ţară.

Recent, Aziz a numit un dispensar după Aafia Siddiqui, o pakistaneză care a fost condamnată la închisoare pe viaţă în SUA în baza acuzaţiilor de tentativă de ucidere a unui soldat american şi a unui oficial al FBI în Afghanistan. Siddiqui este neurolog care a terminat MIT şi este cunoscută drept ”Doamna Al-Qaeda”. Eliberarea ei a fost una din cererile înainte de radicalii Statului Islamic care-l ţineau în captivitate pe jurnalistul american James Foley, înainte ca acesta să fie decapitat ca răspuns la bombardamentele americane împotriva militanţilor islamici din Irak.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii