CSM şi-a desemnat judecătorii constituţionali. Expert: Instituţia care i-a slujit lui Plahotniuc nu avea dreptul etic să organizeze concurs

Actualii guvernanţi ai R. Moldova nu au înţeles gravitatea situaţiei şi nu au acţionat legislativ, în sensul revocării membrilor CSM şi organizarea alegerilor pentru formarea noii componenţe a acestui organ, consideră Ştefan Gligor.
Consiliul Superior al Magistraturii din R. Moldova condus de preşedintele interimar Dorel Musteaţă
Consiliul Superior al Magistraturii din R. Moldova condus de preşedintele interimar Dorel Musteaţă (csm.md)

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a desemnat marţi, 30 iulie, pe Serghei Ţurcan şi Eduard Ababei în funcţia de judecători la Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) pentru un termen de şase ani. În concurs au fost înscrişi 17 candidaţi.

Eduard Ababei este fost judecător la Drochia, şi vicepreşedinte al Curţii de Apel Bălţi în perioada 2009 - 2016, iar în ultimii trei ani a activat în calitate de avocat. Serghei Ţurcan este actual membru al CSM şi profesor de la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, acolo unde şi-a făcut şi studiile.

În context, activistul şi expertul Ştefan Gligor a ţinut să sublinieze că CSM în actuala componenţă nu a avut dreptul etic şi juridic să desemneze judecători la CCM şi să exercite orice alte atribuţii prevăzute de lege, deoarece declaraţia cu privire la caracterul capturat al instituţiilor statului vizează în primul rând justiţia şi inclusiv CSM care a executat indicaţiile lui Plahotniuc şi PD.

„Aceşti oameni mai întâi trebuie investigaţi prin prisma coparticipării în grupul criminal organizat de Plahotniuc şi în vederea stabilirii rolului individual al acestora la uzurparea puterii în stat”, a adăugat expertul.

În concluzie, Ştefan Gligor a notat că prim-ministrul Maia Sandu, ministrul de Interne Andrei Năstase şi Olesea Stamate în calitatea sa de ministru al Justiţiei nu înţeleg gravitatea situaţiei, au abordat superficial subiectul şi nu au acţionat legislativ, în sensul revocării membrilor CSM şi organizarea alegerilor pentru formarea noii componenţe al acestui organ.

Parlamentul i-a desemnat la CCM pe Nicolae Eşanu şi Vladimir Grosu. La începutul lunii august, urmează ca Guvernul să-şi desemneze cei doi judecători la Curtea Constituţională.