CSM respinge proiectul privind desfiinţarea Secţiei Speciale

Lia Savonea
Lia Savonea (G4Media.ro)

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat, joi, aviz negativ pe proiectul de lege depus de USR privind desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ).

Potrivit surselor Agerpres, 10 membri CSM au votat pentru menţinerea Secţiei Speciale, în timp ce procurorul general Gabriela Scutea şi-a anulat votul.

Şedinţa a fost marcată de discuţii aprinse între membrii CSM care au cerut desfiinţarea SIIJ şi cei care sunt de părere că Secţia ar trebui să rămână activă, printre ei numărându-se Gabriela Baltag şi Lia Savonea.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, joi, înaintea şedinţei CSM, că va vota pentru avizarea proiectului USR, atenţionând însă că, în cazul în care partidul condus de Dan Barna nu a asigurat sprijinul parlamentar pentru susţinerea proiectului, vom vorbi doar de un “exerciţiu de imagine”.

“E un proiect care are un scop bun, un scop pozitiv, pe care îl susţin, l-am susţinut dintotdeauna. Din păcate are şi ceva lacune acel proiect în partea de drept tranzitoriu şi alte probleme tehnice, pe care sperăm să le îndreptăm la Parlament. Nu fac niciun secret din faptul că voi vota pozitiv, pentru avizare”, a punctat Predoiu.

În plus, ministrul Justiţiei a explicat că a evitat să promoveze o ordonanţă de urgenţă pe tema desfiinţării Secţiei Speciale din cauză că aceasta ar fi avut o “soartă scurtă şi tristă în Parlament, pentru că ştiam că ar fi fost respinsă”.

“Altfel, ar fi fost simplu, dar într-o săptămână, două ştiam că va fi respinsă, lucru pe care l-am luat la cunoştinţă discutând chiar direct cu parlamentarii. În general, e bine să tatonezi Parlamentul atunci când promovezi ordonanţe de urgenţă sau proiecte de lege, ca să vezi ce soartă au. Eu sper ca acest proiect a fost pregătit de către colegii din USR, în sensul că ar putea să-i asigure un sprijin parlamentar. Altfel e doar un exerciţiu de imagine, dar eu îl susţin”, a mai explicat Predoiu.

Reamintim că celebra Secţie de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a generat foarte multe controverse. Văzută de mulţi judecători şi procurori drept un instrument creat de politic (la vremea respectivă, PSD) pentru a-i putea strânge cu uşa pe magistraţii incomozi, SIIJ s-a remarcat prin dosare puţine dar răsunătoare, deschise celor care supărau PSD-ul. De altfel, prima pe lista celor investigaţi a fost Laura Codruţa Kovesi. Totuşi, deşi s-a vorbit mult despre desfiinţarea acestei Secţii - unii dintre magistraţi chiar au ieşit în stradă pentru acest lucru - SIIJ nu s-a desfiinţat nici măcar după plecarea social-democraţilor de la guvernare.