CSM "aplaudă" măsurile lui Toader: Independenţa sistemului judiciar şi lupta anticorupţie, în pericol

Măsurile promovate de ministrul Tudorel Toader sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, progresele înregistrate sau lupta împotriva corupţiei şi vin în contradicţie flagrantă cu recomandările şi angajamentele asumate în cadrul MCV, a tras un semnal de alarmă CSM.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Cele mai importante modificări preconizate ale legilor justiţiei, prezentate public de ministrul Tudorel Toader, vin în contradicţie cu propunerile motivate formulate anterior de către CSM în urma consultărilor sistemului judiciar, a transmis joi, în cadrul unui comunicat de presă, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

"Apreciem că unele din măsurile preconizate sporesc rolul factorului politic în organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar", se arată în comunicatul CSM, fiind prezentate trei măsuri promovate de ministrul PSD în acest sens.

1. Trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea ministrului Justiţiei, reprezentant al puterii executive, cu afectarea directă a autonomiei instituţionale şi a independenţei funcţionale.

2. Înfiinţarea unei noi direcţii specializate, cu o competenţă exclusivă în cercetarea magistraţilor, este inoportună, nu este susţinută statistic şi nu reprezintă o prioritate pentru sistemul judiciar.

3. Schimbarea sistemului de numire a procurorilor în funcţii de cel mai înalt nivel, eludează posibilitatea Secţiei pentru procurori de a proceda la o selecţie directă a viitorilor candidaţi şi nu este similară procedurii propuse pentru numirea conducerii Înaltei Curţi la nivelul Secţiei pentru judecători.

"De asemenea, propunerile privind răspunderea magistraţilor pot constitui un element de presiune în activitatea judecătorilor şi procurorilor, cu influenţă directă asupra calităţii actului de justiţie. Nu în ultimul rând, celelalte măsuri referitoare la accederea în magistratură şi promovarea în funcţii de execuţie au potenţialul de a bloca funcţionarea sistemului judiciar şi de a afecta modul actual de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional al Magistraturii", a transmis Secţia pentru procurori a CSM.

Concluzionând, chiar în lipsa proiectului de modificare a acestor legi, Secţia pentru procurori apreciază că aceste măsuri sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, progresele înregistrate sau lupta împotriva corupţiei şi vin în contradicţie flagrantă cu recomandările şi angajamentele asumate în cadrul MCV.

Consiliul Superior al Magistraturii anunţă că îşi va exprima poziţia motivată şi punctuală asupra propunerilor legislative în momentul în care acestea îi vor fi comunicate în condiţiile legii, după consultarea sistemului judiciar.

Reacţia CSM vine în contextul în care declaraţiile publice ale ministrului Justiţiei pe tema modificării legilor justiţiei nu au fost urmate de transmiterea textului proiectului de lege, cuprinzând şi expunerea de motive necesară înţelegerii viziunii iniţiatorului actului normativ.