CSJ respinge cererea Domnicăi Manole. Fosta magistrată va continua să fie cercetată penal

Ilegalităţile justiţiei moldoveneşti împotriva Domnicăi Manole continuă, chiar dacă Curtea Constituţională i-a dat acesteia câştig de cauză punând mare accent pe independenţa sistemului judecătoresc, afirmă avocata Viorica Grecu.
Domnica Manole, magistrat Curtea de Apel Chişinău
Domnica Manole, magistrat Curtea de Apel Chişinău (Epoch Times România)

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a respins joi cererea fostei magistrate a Curţii de Apel Chişinău, Domnica Manole de contestare a hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care s-a decis eliberarea acordului pentru urmărirea penală în privinţa sa pentru că ar fi pronunţat cu bună-ştiinţă o hotărâre contrară legii.

Cauza penală a fost pornită după ce la 31 mai 2016, CSM a ridicat imunitatea judecătorului Domnica Manole pentru că ar fi emis contrar legii hotărârea din 14 aprilie 2016 prin care a obligat Comisia Electorală Centrală să iniţieze un referendum pentru modificarea Constituţiei RM în baza a 400 000 de semnături colectate de către Platforma DA.

În replică, Domnica Manole a atenţionat că a fost ratată şansa de a demonstra comunităţii şi societăţii internaţionale că în R. Moldova justiţia funcţionează şi că actul justiţiei este pronunţat doar în baza legii şi intimei convingeri a judecătorului. ”Cu regret, nu s-a întâmplat acest lucru astăzi. Vom ataca la CEDO.”

În context, avocata Viorica Grecu constată că acţiunile ilegale ale instanţelor judecătoreşti din R. Moldova împotriva Domnicăi Manole continuă, chiar dacă la 5 decembrie Curtea Constituţională i-a dat acesteia câştig de cauză punând mare accent pe independenţa sistemului judecătoresc şi declarând neconstituţională procedura verificării judecătorilor de către serviciile de securitate.

Amintim că la începutul lunii iulie 2017, CSM a hotărât să o elibereze din funcţie pe Domnica Manole în baza avizelor negative prezentate de SIS în urma verificărilor, fără a exista o procedură disciplinară sau sentinţă irevocabilă în privinţa acesteia. Potrivit procedurii civile, în baza hotărârii irevocabile a CSJ, urmărirea penală în privinţa magistratei va fi reluată de către Procuratura Anticorupţie.

În repetate rânduri Domnica Manole a declarat că este victima unei justiţii selective iar reprezentanţi ai societăţii civile, opoziţiei, dar şi experţi naţionali şi internaţionali au ţinut să constate că persecutarea magistratei ar demonstra lipsa independenţei sistemului judecătoresc din Moldova.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe