CSJ îşi declină competenţa pe dosarul Băsescu vs Dodon privind cetăţenia

Curtea Supremă de Justiţie a decis că cererea de chemare în judecată a şefului statului, Igor Dodon de către fostul preşedinte român, Traian Băsescu nu ţine de competenţa ei, urmând să fie examinată în primă instanţă, de către Judecătoria Chişinău.
Curtea Supremă de Justiţie din Moldova
Curtea Supremă de Justiţie din Moldova (publika.md)

Andrei Bivol, avocatul fostului şef de la Cotroceni, a anunţat că cererea prin care Traian Băsescu îl dă în judecată pe Igor Dodon este de competenţa Judecătoriei Chişinău. Mai mult decât atât, Curtea Supremă de Justiţie a hotărât că examinarea acestei cereri nu este de competenţa ei. Declaraţiile aparţin apărării care afirma că se va urma procedura „în pofida rezervelor privind independenţa judecătorilor” faţă de Dodon.

„La 31 ianuarie 2017, în a doua parte a zilei am făcut cunoştinţă cu încheierea Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) prin care cererea de chemare în judecată adresată de Traian Băsescu către Igor Dodon privind anularea decretului din 6 ianuarie 2017 privind retragerea cetăţeniei, a fost expediată spre examinare Judecătoriei Chişinău”, a precizat Andrei Bivol, conform UNIMEDIA.

Avocatul lui Traian Băsescu menţionează că nu este de acord cu soluţia Curţii Supreme, întrucât raţiunea competenţei speciale a CSJ de verificare a legalităţii decretelor prezidenţiale este întemeiată pe independenţa judecătorilor CSJ faţă de Preşedinte.

„Spre deosebire de judecătorii CSJ, ceilalţi judecători sunt numiţi, confirmaţi pe viaţă şi demişi prin decretul Preşedintelui, ceea ce ridică probleme privind independenţa lor la examinarea legalităţii decretelor prezidenţiale”, a specificat Bivol.

Avocatul lui Traian Băsescu a afirmat că ştia despre această modalitate a judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiţie de a interpreta legea, însă, pentru a putea determina competenţa instanţelor în cazul lui Traian Băsescu, a ales să depună iniţial o acţiune la CSJ, conform normelor prevăzute din legile speciale.

Menţionăm că miercuri, avocatul fostului preşedinte român, Traian Băsescu i-a transmis lui Igor Dodon o cerere în care a solicitat revocarea decretului ca fiind emis contrar legii. „În termen de 30 de zile Preşedintele este obligat să răspundă. În cazul unui răspuns nesatisfăcător sau lipsei unui răspuns în termen, vom dispune de 30 de zile pentru a înainta acţiunea de contestare a decretului la Judecătoria Chişinău”, a conchis Bivol.

Amintim că la 3 ianuarie, în urma şedinţei Comisiei pentru problemele cetăţeniei şi acordării de azil politic de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a anunţat că a „semnat decretul privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova domnului Traian Băsescu”, motiv pentru care a fost foarte dur criticat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe