Criza ucraineană: O decizie finală privind participarea lui Putin la negocierile de la Astana nu a fost încă luată

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Sean Gallup / Getty Images)

Kremlinul nu a luat încă o decizie finală în ceea ce priveşte participarea preşedintelui rus Vladimir Putin la reuniunea în aşa-numitul format Normandia (Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina) în problema ucraineană, la 15 ianuarie, la Astana (Kazahstan), a declarat purtătorul de cuvânt al şefului statului rus, Dmitri Peskov pentru publicaţia rusă Vedomosti, citată de agenţia de presă ucraineană 112.ua.

În prezent, sunt în curs pregătirile la nivel de experţi. Cancelarul german Angela Merkel declarase anterior că întâlnirea va avea loc numai dacă va exista un 'progres real' în ceea ce priveşte punerea în aplicare a acordurilor Minsk.

' În cazul în care pregătirile pentru întâlnirea din 15 ianuarie vor intra în stadiul de aplicare, vom face o declaraţie corespunzătoare privind participarea lui Putin. Deocamdată continuă activitatea de pregătire la nivel de experţi, iar acţiunile noastre viitoare depind de rezultatele acesteia', a spus Peskov.

Noua reuniune în aşa-numitul format Normandia ar putea avea loc numai în condiţiile unui 'progres real' în ceea ce priveşte punerea în aplicare a acordurilor semnate la Minsk în septembrie 2014, a declarat cancelarul Angela Merkel, într-o convorbire telefonică, la 10 ianuarie, cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit purtătorului de cuvânt al cancelariei germane Steffen Seibert, citat de Reuters.

Cu această ocazie, 'Vladimir Putin a pus accentul pe importanţa respectării regimului de încetare a focului (în estul Ucrainei) şi sprijinirea relansării economice a regiunilor din sud-estul Ucrainei, afectate de conflict', se menţiona într-un comunicat al Kremlinului, care sublinia de asemenea lipsa de alternativă şi nevoia urgentă a unui dialog politic direct între reprezentanţii Kievului şi liderii (separatişti) din Donbas.

Ultimele negocieri în acest format, cu participarea cancelarului german Angela Merkel şi a preşedinţilor Ucrainei, Petro Poroşenko, Rusiei, Vladimir Putin, şi Franţei, Francois Hollande, au avut loc în luna octombrie la Milano, în cadrul forumului 'Asia - Europa' (ASEM). Ei au discutat, în special, despre soluţionarea crizei din Ucraina şi problema gazelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe