Criza refugiaţilor: UE cade de acord asupra unei forţe suplimentare

Miniştrii UE de Interne au aprobat o propunere pentru o divizie transnaţională de forţe de frontieră şi pază de coastă pentru a interveni împotriva afluxului masiv de refugiaţi ce ajung pe continentul european.
Refugiaţi ajung pe insula elenă Lesbos, 30 octombrie 2015.
Refugiaţi ajung pe insula elenă Lesbos, 30 octombrie 2015. (Captură Foto)

Miniştrii au aprobat măsura în cadrul unei întâlniri a Consiliului European ce a avut loc joi în Luxemburg.

“Astăzi, Consiliul a ajuns la un acord asupra protejării frontierei şi coastei europene”, a declarat comisarul UE pentru imigraţie Dimitris Avramopoulos la o conferinţă de presă după întâlnire.

Măsura trebuie să primească aprobarea Parlamentului European. Blocul de 28 de naţiuni europene doreşte ca forţa să îşi înceapă operaţiunile în luna septembrie şi să fie complet operaţională până în noiembrie.

Noua forţă, împreună cu un acord încheiat luna trecută cu Turcia şi pe baza căruia aceasta va primi înapoi refugiaţii ilegali din Grecia, formează punctul de sprijin al unei noi abordări UE în vederea soluţionării celei mai grave crize a refugiaţilor de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Peste un milion de refugiaţi – veniţi în special din Orientul Mijlociu şi Africa – au sosit în Europa anul trecut.

“Dacă menţinem acest ritm, am încredere că vom fi capabili să finalizăm procesul legislativ până în luna iunie”, a declarat comisarul, făcând referire la aprobarea parlamentară necesară pentru desfăşurarea de trupe suplimentare.

Trimiterea de noi trupe va permite unor ţări europene să îşi suspende controalele de frontieră pe care le-au adoptat pentru a opri valul de refugiaţi, încălcând astfel regulile zonei Schengen, în interiorul căruia se călătoreşte liber şi fără vize.

Comisarul UE pentru imigraţie a mai susţinut că este “imposibil” ca forţa să afecteze suveranitatea naţională a statelor europene, deoarece desfăşurarea necesită aprobarea prealabilă a statelor vizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe