Criză politică în Spania: Premierul dat jos în urma unui scandal de corupţie

Parlamentul Spaniei a votat în favoarea unei moţiuni de cenzură împotriva premierului Mariano Rajoy din cauza unui scandal privind manipularea fondurilor. Succesorul lui Rajoy îşi va începe activitatea la începutul săptămânii următoare.
Premierul spaniol Mariano Rajoy.
Premierul spaniol Mariano Rajoy. (Cesar Manso/AFP/Getty Images)

Parlamentarii spanioli au votat vineri pentru înlăturarea de la putere a premierului Mariano Rajoy, pavând drumul liderului socialiştilor de centru-stânga, Pedro Sanchez, care va ocupa funcţia de prim-ministru al Spaniei.

Votul de neîncredere a avut loc în condiţiile în care Partidul Poporului, formaţiunea conservatoare a premierului Rajoy, a fost implicat într-un scandal privind manipularea fondurilor. Săptămâna trecută, 29 de persoane asociate cu partidul, inclusiv oficiali aleşi, au primit sentinţe grele, în timp ce partidul în sine a fost amendat pentru operarea unor conturi ascunse.

Partidul Socialist al lui Sanchez a depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului, care a fost adoptată cu 180 de voturi "pentru", 169 "împotrivă" şi o abţinere.

Moţiunea a fost sprijinită de mai multe formaţiuni politice: Partidul Socialist are 84 de locuri în Parlament, alianţa de stânga Unidos Podemos deţine 67 de locuri şi de alte câteva partide regionale, potrivit Deutsche Welle.

Înaintea votului, Rajoy a declarat Parlamentului că este “o onoare să lase Spania în condiţii mai bune decât a găsit-o. Vă mulţumesc tuturor spaniolilor şi să aveţi parte de noroc”.

Rajoy şi-a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pe Sanchez în calitate de următor prim-ministru.

Deşi se consideră în mare parte că Rajoy a ajutat la scoaterea Spaniei din recesiune de când a preluat puterea în 2011, unii critici au declarat că măsurile de austeritate pe care le-a impus au accentuat inegalităţile, adăugând că premierul a eşuat să reducă şomajul ridicat din ţară. Partidul său s-a confruntat cu acuzaţii de corupţie în ultimii ani, culminând cu recentul scandal.

Înfrângerea lui Rajoy marchează primul caz în care un premier spaniol pierde un vot de neîncredere de la tranziţia ţării la democraţie, după moartea dictatorului Francisco Franco în 1975.

Sanchez urmează să preia postul de prim-ministru luni, iar Cabinetul său va fi numit în cursul săptămânii următoare.