Criza politică din Italia ar fi pe cale să explodeze [rapoarte]

a
(Getty Images)

Europa a experimentat la sfârşitul săptămânii trecute un moment terifiant, când randamentele italiene, şi apoi cele spaniole, au explodat pe fondul temerilor unui haos politic în cea de-a treia economie din zona euro şi cuplate cu ameninţarea unei iminente prăbuşiri a guvernului Rajoy din Spania, cea de-a cincea economie din zona euro.

Dar, în timp ce Spania nu este primul participant în drama reprezentată de “haosul politic” al Europei, iar ziarele El Pais şi El Mundo au cerut alegeri generale anticipate, este doar o chestiune de timp înainte ca această cutie cu praf de puşcă să explodeze de asemenea. Totuşi, toate privirile rămân aţintite asupra Italiei, unde ratele dobânzilor pe termen scurt au ajuns la niveluri ridicate, potrivit site-ului Zero Hedge.

Într-un interviu cu Welt am Sonntag, Otmar Issing, fost economist şef la Banca Centrală Europeană, a cerut mass mediei şi politicienilor din Italia să nu mai critice moneda euro, afirmând: “Italienii acţionează acum ca şi cum ar fi fost târâţi în zona euro împotriva voinţei lor, pentru ca Germania să le impună în mod forţat exporturile sale. Acest lucru este absurd”.

Apărând politicile Bruxelles-ului şi Banca Centrală Europeană, Issing a mai declarat că “italienii au cele mai scăzute rate ale dobânzii de la Iulius Cezar încoace, fără să facă prea mult pentru acest lucru”.

Totuşi, există o problemă: acele rate au fost artificiale şi rezultatul a fost un transfer fără precedent de avere de la clasele sărace şi mijlocii la cele bogate, lucru care a ignorat mişcarea împotriva globalizării, iar acum se manifestă exact prin politicile care vor asigura că perioada de rate scăzute artificial va ajunge la final, ducând la un posibil default al economiei italiene.

“Mai presus de toate, mă şochează cu ce fel de vehemenţă se răspândeşte în mass media ideea că Germania şi zona euro sunt responsabile pentru această mizerie”, a declarat Issing, adăugând că: “Trebuie să recunosc, sunt un mare fan al Italiei. Dacă luaţi în calcul potenţialul care este în această ţară, situaţia de acum este cu adevărat un mare păcat”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie