Criza ostaticilor din Sydney s-a încheiat cu trei morţi



Poliţiştii scot o femeie din cafeneaua Lindt din centrul oraşului australian Sydney, după ce un bărbat înarmat a ţinut ostatici 17 oameni timp de 16 ore.
Poliţiştii scot o femeie din cafeneaua Lindt din centrul oraşului australian Sydney, după ce un bărbat înarmat a ţinut ostatici 17 oameni timp de 16 ore. (Joosep Martinson/Getty Images)

Un comando al poliţiei australiene a năvălit luni în cafeneaua Lindt din Sydney, unde un bărbat înarmat a ţinut ostatici 17 persoane timp de 16 ore, iar în urma schimburilor de focuri 3 oameni au fost ucişi: suspectul înarmat şi doi ostatici.

Pentru moment nu se ştie dacă cei doi ostatici au fost ucişi de bărbatul înarmat sau de gloanţele echipei de intervenţie.

Poliţia a făcut publice numele celor două victime: avocata Katrina Dawson, de 38 de ani, şi Tori Johnson, de 34 de ani, manager al cafenelei Lindt.

Cei doi sunt consideraţi eroi pentru că au încercat să îi ajute pe ceilalţi blocaţi în cafenea. Dnul Johnson a încercat să smulgă arma din mâinile suspectului înarmat după ce acesta adormise la un moment dat.

De asemenea, în timpul celor 16 ore de calvar, 5 ostatici au reuşit să fugă din cafenea. Două persoane erau angajate ale cafenelei.

În jurul orei locale 02:30 (15:30 GMT) un comando a pătruns în cafeneaua Lindt pe o uşă laterală şi câteva clipe mai târziu s-a auzit o serie de explozii şi focuri de armă. Conform surselor din cadrul poliţiei s-a folosit muniţie reală.

Înaintea asaltului asupra cafenelei, bărbatul înarmat fusese identificat în persoana lui Man Haron Monis, un refugiat iranian care a primit azil politic în Australia. Fostul său avocat l-a descris ca fiind o persoană izolată care acţionează singur.

Monis, care se autodescrie drept un cleric musulman, a ieşit din închisoare pe cauţiune după ce a fost acuzat de uciderea fostei sale soţii. De asemenea, împotriva sa au fost formulate peste 40 de acuzaţii pentru atac sexual.

Atacatorul a mai fost condamnat pentru trimiterea unor scrisori jignitoare şi de ameninţare către familiile a 8 soldaţi australieni omorâţi în Afganistan.

Haron Monis a scris duminică pe site-ul său că “Islamul este religia păcii. Din acest motiv musulmanii luptă împotriva opresiunii şi a terorismului impus de SUA şi aliaţii săi, incluzând Marea Britanie şi Australia. Dacă rămânem tăcuţi în faţa criminalilor nu putem avea o societate paşnică. Cu cât te lupţi mai mult cu crima, cu atât mai liniştit eşti. Islamul vrea pace pe pământ şi din acest motiv musulmanii vor să oprească terorismul Americii şi al aliaţilor acesteia. Când vorbeşti împotriva crimei ai făcut încă un pas către pace.”

Comisarul poliţiei din New South Wales, Andrew Scipione, a declarat că forţa de intervenţie consideră că dacă nu ar fi intrat în cafenea s-ar fi pierdut mai multe vieţi. “Evenimentele care se desfăşurau în interiorul cafenelei i-au determinat să creadă că acela era momentul potrivit pentru a încerca să salveze ostaticii.”

Premierul australian Tony Abbott a declarat că este profund şocat de faptul că aceşti oameni sunt ţinuţi ostatici de o persoană înarmată care este motivată politic.

Marele muftiu Ibrahim Abu Mohamed, o figură importantă a Islamului în Australia, a emis o declaraţie în care a condamnat acţiunea. Acesta a declarat că întreaga comunitate musulmană este devastată de incident şi a declarat că astfel de acţiuni sunt denunţate de religia islamică.

De asemenea, poliţia a declarat că se va desfăşura o investigaţie pentru a se afla care au fost motivaţiile iranianului, dacă a organizat de unul singur această acţiune. Se va investiga şi posibilitatea unei legături cu grupul jihadist Statul Islamic, ţinând cont că iranianul a folosit trei ostatici pentru a-şi transmite cererile, forţându-i să stea lângă un steag negru islamist şi să dea declaraţii în faţa unei camere.

Guvernul australian a ridicat nivelul de alertă al ţării pentru terorism în luna septembrie ca răspuns la ameninţarea internă prezentată de susţinătorii grupului jihadist Statul Islamic. Echipele antitero au desfăşurat zeci de raiduri de atunci şi au făcut mai multe arestări în cele mai mari oraşe australiene – Melbourne, Sydney şi Brisbane. Un bărbat arestat în Sydney a fost acuzat de conspirare cu un lider al Statului Islamic din Siria pentru a decapita o persoană la întâmplare în centrul oraşului Sydney.