Criză la graniţă. 35 de români intră în greva foamei după ce au primit interdicţie de a intra în R. Moldova

După ce au mers 1.200 de kilometri pe jos pentru a aduce Flacăra Unirii de la Alba Iulia la Chişinău, unioniştii s-au trezit blocaţi la vamă. De două nopţi dorm în corturi şi acum anunţă că vor intra în greva foamei.
Unionişti blocaţi în vamă
Unionişti blocaţi în vamă (Platforma Unionistă Acţiunea 2012)

35 de cetăţeni ai României au primit interdicţie de intrare pe teritoriul Republicii Moldova. Cei 35 sunt unionişti şi participă la Marşul Centenarului. Cel mai mic dintre aceştia are 6 ani şi a venit din Strasbourg împreună cu mama lui special pentru a merge pe jos până la Chişinău, informează Platforma Unionistă Acţiunea 2012.

Indignaţi de faptul că nu li se permite să intre în Moldova soră, cei 35 de români anunţă că vor intra în greva foamei şi cer asistenţă consulară. Solidari cu ei, îşi anunţă intrarea în greva foamei şi basarabenii care au luat parte la Marşul Centenarului.

„Solicităm intervenţii imediate din partea Ministerului Afacerilor Externe, a Ambasadei României la Chişinău pentru deblocarea acestei situaţii absurde. Vrem să ducem Flacăra Unirii la Chişinău, aşa cum am purtat-o cale de 1.200 de km prin întreaga ţară, în Anul Centenarului Marii Uniri”, a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

Reamintim că unioniştii au pornit pe jos pe 1 iulie din Alba Iulia, pentru a aduce Flacăra Unirii la Chişinău exact de Ziua Independenţei R. Moldova. Ajunşi însă în vamă, s-au trezit că nu li se permite intrarea în Basarabia.

După ce duminică noaptea au campat cu corturi în vama Albiţa, unioniştii au trecut de dimineaţă fără probleme de aceasta, dar la vama Leuşeni au fost împărţiţi în „cetăţeni ai României” şi „cetăţeni ai Republicii Moldova” şi numai celor din urmă le-a fost permis accesul dincolo de Prut. Basarabenii au decis să revină în România, pentru a fi alături de cei cărora le este interzis să intre în Republica Moldova.

„Rămânem aici, în vamă, până se rezolvă această situaţie absurdă. Este inadmisibil ca în anul Centenarului Marii Uniri să ne mai impună graniţă la Prut pentru a-şi proteja funcţiile, privilegiile şi averile! Şi-au blocat din frică propriii cetăţeni, dar nu vor putea anihila dorinţa sinceră de Reunire a populaţiei de pe ambele maluri de Prut”, a declarat George Simion, preşedintele Acţiunii 2012.

În consecinţă, unioniştii şi-au întins din nou corturile luni seara în Albiţa. Astăzi au încercat din nou să treacă vama dar nu li s-a permis, motiv pentru care atât românii cât şi basarabenii participanţi la marşul Centenarului îşi anunţă intrarea în greva foamei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne