Criza imunoglobulinei. Guvernul deschide cutia Pandorei. Taxa de clawback eliminată. Voiculescu trage semnalul de alarmă

Pe fundalul crizei imunoglobulinei dar şi al numirii în fruntea CNAS a şefului Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, una dintre cele mai puternice organizaţii de lobby din industria pharma, taxa de clawback pentru medicamente derivate din sânge şi plasmă a fost suspendată temporar. Se creează astfel precedentul pentru scutirea de această taxă şi a altor medicamente.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Guvernul a adoptat joi, o ordonanţă de urgenţă prin care se suspendă pe o perioadă de până la 2 ani, începând cu 1 ianuarie 2018, obligaţia de plată a taxei de clawback pentru deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană. Surse guvernamentale au declarat pentru hotnews.ro că ordonanţa de urgenţă va prevedea însă că pe viitor şi alte medicamente să poată fi scutite de taxa clawback printr-o simplă hotărâre de guvern.

"Această măsură are ca scop asigurarea disponibilităţii permanente a tratamentelor cu medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană, suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) şi din bugetul Ministerului Sănătăţii. Astfel, vor fi evitate pe viitor situaţiile cauzate de lipsa de pe piaţă a disponibilităţii acestor medicamente, situaţii care au impact direct asupra sănătăţii publice", se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate rezultat ca urmare a exceptării pentru o perioadă determinată de 2 ani a deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice române, prin reprezentanţii legali ai acestora de la plata contribuţiei trimestriale, bugetul FNUASS se completează cu sume care se alocă de la bugetul de stat.

Reamintim că această ordonanţă a fost adoptată pe fundalul crizei imunoglobulinei, criza ducând deja la moartea unei persoane şi aducându-i la disperare pe părinţii copiilor bolnavi. Guvernul a susţinut că prin suspendarea taxei clawback, stocul de imunoglublină va fi refăcut rapid.

Pe de altă parte, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a arătat că această măsură este exact ce îşi doresc companiile pharma iar guvernanţii au deschis o adevărată Cutie a Pandorei. De altfel, fostul ministru vine şi cu soluţia pe care o consideră corectă:

''Înţeleg că domnul Tudose a decis exact ce spuneam aseară că vor cere distribuitorii, profitând de situaţie: eliminarea taxei clawback!

Este exact ce îşi doresc companiile pharma. Toate companiile pharma. Se deschide cutia Pandorei şi asta poate duce la un dezastru fie pentru celelalte produse farmaceutice (care vor trebui să împartă sarcina între ele), fie pentru buget (dacă sarcina pentru medicamentele exceptate va rămâne în curtea statului).

Dacă s-a făcut o excepţie acum pt. produsele din plasmă, mâine ar putea să vină la rând produsele oncologice, antibiotice, şi apoi altele şi altele. Unde ne oprim?

Introducerea unui mecanism de preţ diferit (a unui preţ mai mare) pt Lista Medicamentelor Esenţiale pornind de la lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este soluţia corectă, alături de oprirea exportului paralel şi monitorizarea stocurilor.

Soluţia de mai sus - soluţie bazată pe recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, nu pe lobby-ul local şi pe deciziile luate în diverse crize - a fost deja implementată cu succes anul trecut, înainte să fie desfiinţată de guvernul şi parlamentarii PSD-ALDE", scria pe Facebook, în urmă cu câteva zile, Vlad Voiculescu.

Mai amintim că în noiembrie Guvernul l-a numit, printr-o mişcare surprinzătoare, la conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pe şeful Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, una dintre cele mai puternice organizaţii de lobby din industria pharma.

Criza imunoglobulinei

Reamintim că de 4 luni bolnavii sunt afectaţi de criza imunoglobulinelor. Potrivit fostului ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, la lipsa imunoglobulinei s-a ajuns la fel cum s-a ajuns şi la dispariţia altor tratamente ce pot salva vieţi, prin eliminarea listei de medicamente esenţiale de către guvernarea PSD.

Concret, în România existau 4 producători de imunoglobuline. În 2015, unul şi-a depus cerere de retaragere, iar altul un an mai târziu, relatează Pro TV. Aşadar, anul trecut tratamentul a fost inclus pe lista medicamentelor esenţiale, al căror preţ urma să crească şi s-a cerut raportarea şi monitorizarea stocurilor. Mai mult, s-a redactat un ordin de ministru care îi obliga pe distribuitorii cu care avem contracte să asigure mai întâi necesarul pentru România. Acest ordin a intrat în vigoare în luna martie a acestui an, fiind semnat chiar de Florian Bodog. Lista medicamentelor esenţiale a fost eliminată la începutul lui 2017 şi o dată cu ea şi majorarea preţurilor, aşa că şi al treilea producător a anunţat că se retrage de la noi.

Ori, arată Vlad Voiculescu, deşi ordinul de ministru a fost aprobat pe 14 martie, în luna aprilie 100 de cutii de imunoglobuline au fost exportate. Aceasta în condiţiile în care pe site-ul medicamente-lipsa.ro erau înregistrate două notificări încă din 8 martie, dar nimeni nu le-a luat în seamă.

Între timp, o femeie a murit iar spitalul din Sibiu a eliberat formularele pentru tratament în străinătate pentru 4 bolnavi în stare gravă. Tratamentul va fi suportat de stat, însă cei 4 vor trebui să plătească transportul şi cazarea....