Criza din Ucraina: Rebelii pro-ruşi susţin că au încercuit trupele guvernamentale în Debalţeve


Trupele ucrainene atacă poziţiile rebele în apropiere de oraşul Debalţeve.
Trupele ucrainene atacă poziţiile rebele în apropiere de oraşul Debalţeve. (Captură Foto)

În mijlocul eforturilor diplomatice de rezolvare a crizei tot mai mari din estul Ucrainei, rebelii separatişti pro-ruşi au susţinut luni că au încercuit trupele guvernamentale ucrainene din oraşul Debalţeve, situat la 45 km de Doneţk.

Separatiştii au declarat că au blocat un important drum de aprovizionare către Debalţeve, ce este considerat un nod feroviar şi rutier strategic care leagă cele două regiune separatiste, Doneţk şi Lugansk. Totuşi, armata ucraineană a susţinut că soldaţii săi încă se luptă cu rebelii de-a lungul drumului de aprovizionare, a raportat BBC, citându-l pe Alexandr Matuzyanyk, purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Se crede că există mii de soldaţi ucraineni în Debalţeve, care a fost transformat în cel mai recent punct fierbinte al conflictului din estul Ucrainei. În timp ce obţinerea controlului asupra acestui oraş va oferi rebelilor un acces la rute importante în interiorul celor două republici separatiste autoproclamate, Debalţeve este considerat a avea o importanţă strategică şi pentru armata ucraineană după ce aceasta a pierdut luna trecută aeroportul din Doneţk, în urma unor lupte dure cu rebelii.

Conform oficialilor guvernamentali ucraineni, 9 soldaţi şi cel puţin 7 civili au fost ucişi în Debalţeve în ultimele 24 de ore, a raportat BBC.

Luni, rebelii din Republica Populară Doneţk au susţinut că au preluat controlul şi asupra satului Logvinovo, o victorie strategică deoarece satul se învecinează cu o autostradă care a fost folosită anterior pentru aprovizionarea armatei ucrainene cu muniţie şi echipament militar.

Între timp, cancelarul german Angela Merkel s-a întâlnit cu preşedintele american Barack Obama pentru a-l informa în legătură cu eforturile franco-germane de a sfârşi conflictul şi de a revitaliza acordul de încetare a focului semnat la Minsk în 5 septembrie 2014 de către părţile implicate în aceste lupte.

Obama a declarat luni că guvernul american încă ia în considerare furnizarea de ajutor letal către armata ucraineană, diplomaţia şi sancţiunile aplicate Rusiei rămânînd măsurile preferate pentru rezolvarea crizei. “Este adevărat că, dacă diplomaţia eşuează, am cerut echipei mele să ia în considerare toate opţiunile”, l-a citat Reuters pe Obama. “Dar încă nu am luat o decizie în acea privinţă.”, a declarat preşedintele american.

Pe de altă parte, Merkel s-a opus ideii livrării de arme către Kiev. “Mereu mi s-a părut mai corect să încercăm din nou şi din nou să aplanăm acest conflict”, a fost citată Merkel de AP. “Sper că vom fi capabili să rezolvăm acest conflict prin mijloace diplomatice deoarece eu cred că mijloacele militare nu pot oferi o soluţie.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe