Criza din Ucraina: Forţele separatiste pro-ruse ucid 5 soldaţi ucraineni

Un oficial al armatei ucrainene a anunţat moartea a cel puţin cinci soldaţi, după un atac desfăşurat de forţele separatiste pro-ruse în estul Ucrainei.
Luptători separatişti pro-ruşi îşi retrag tancurile din poziţiile lor din apropierea oraşului Novoazovsk, regiunea est-ucraineană Doneţk, 21 octombrie 2015.
Luptători separatişti pro-ruşi îşi retrag tancurile din poziţiile lor din apropierea oraşului Novoazovsk, regiunea est-ucraineană Doneţk, 21 octombrie 2015. (Captură Foto)

Andrei Lisenko, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat sâmbătă că luptătorii separatişti pro-ruşi au deschis focul cu mortiere de calibru de 83 mm în apropierea oraşului Marjinka din estul Ucrainei.

Lisenko a adăugat că separatiştii au comis şi alte provocări în apropierea oraşului Lugansk, susţinând că atacul reprezintă o încălcare a armistiţiului fragil încheiat între guvernul ucrainean susţinut de Occident şi luptătorii separatişti din estul Ucrainei, care sunt susţinuţi de Rusia.

Cinci soldaţi au fost ucişi şi alţi patru au fost răniţi, a adăugat Lisenko.

“Este cel mai mare număr de victime în ultimele două luni”, a declarat Lisenko, conform New York Times. “Toate pierderile sunt legate de lupte cu grupuri de sabotaj”.

Oficialii separatişti au declarat sâmbătă că soldaţii ucraineni au lansat proiectile de tanc şi mortiere în apropierea aeroportului Doneţk şi a oraşului Horlivka, a raportat agenţia separatistă de ştiri DAN.

Violenţele au avut loc înaintea celei de-a doua runde de alegeri pentru primari în fosta republica sovietică, programate să aibă loc duminică, în cadrul cărora primarul actual al Kievului, Vitali Klitschko, candidează pentru a fi reales. Scrutinul, totuşi, a fost boicotat în estul Ucrainei, unde forţele pro-ruse au ameninţat că îşi vor desfăşura propriile lor alegeri.

În acelaşi timp, observatorii din cadrul Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au susţinut că tensiunile continuă să crească în estul Ucrainei.

Regiunile estice ale Ucrainei, cunoscute sub numele de Donbas, au fost puternic afectate de luptele dintre armata ucraineană şi rebelii pro-ruşi care au izbucnit în aprilie 2014, când Kievul a lansat operaţiuni militare pentru a pune capăt operaţiunilor separatiste din regiune.

Luptele sporadice şi neînţelegerile aparent ireconciliabile generate de viitorul statut al regiunilor ucrainene pro-Rusia în cadrul unei Ucraine unite înseamnă că procesul de pace, care ar fi trebuit să fie finalizat până la sfârşitul acestui an, va fi extins până în 2016.

SUA şi aliaţii săi europeni acuză Moscova că susţine cu soldaţi şi arme criza din estul Ucrainei. Rusia a negat acuzaţiile şi a declarat că susţine populaţia de etnie rusă care locuieşte în zonă, împotriva unei suprimări continue a drepturilor lor de către guvernul din Kiev.

Washingtonul a impus sancţiuni împotriva Rusiei datorită implicării sale în conflictul din Ucraina, fiind urmată de UE în iulie 2014. Aceste sancţiuni, împreună cu scăderea preţurilor la petrol şi devalorizarea rublei, au lovit puternic economia Rusiei, împingând-o spre recesiune.

Conflictul separatist din estul Ucrainei a luat până acum vieţile a peste 8.000 de oameni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe