Criza din NATO privind achiziţionarea de către Turcia a sistemului rusesc S-400 ar putea fi de durată [surse americane]

Sisteme de rachete ruseşti S-400
Sisteme de rachete ruseşti S-400 (Paul Gypteau/AFP/Getty Images)

NATO se confruntă cu cea mai mare criză din ultimele decenii, după ce Turcia - un membru cheie al organizaţiei militare vestice - a decis să achiziţioneze sistemul rusesc de apărare aeriană S-400, care poate lua în vizor şi doborî mai multe ţinte, au declarat surse americane de top.

Washingtonul a avertizat Ankara cu privire la noile achiziţii şi după ignorarea cererilor şi avertismentelor, SUA a înlăturat Turcia din proiectul comun al avionului de vânătoare F-35 şi a decis să nu îi mai vândă acest tip de avion, potrivit Express.co.uk.

În condiţiile în care consilieri din Moscova asistă Ankara la operarea sistemelor S-400, există temeri că Rusia ar putea obţine informaţii despre avionul F-35.

Generalul Jack Keane, fost adjunct al şefului de stat major al armatei americane şi în prezent consilier al preşedintelui Donald Trump, a declarat publicaţiei The Times: “SUA are dreptul să anuleze vânzarea avioanelor F-35 Turciei, însă acest lucru reprezintă o problemă reală pentru NATO.

“Achiziţionarea sistemului S-400 este practic o palmă dată policii NATO împotriva achiziţionării de sisteme militare ruseşti şi acest lucru este inacceptabil.

Nu am avut astfel de tensiuni între membri NATO de câteva decenii”.

Keane a descris Turcia, care găzduieşte două baze folosite de Forţa Aeriană a Statelor Unite, ca fiind: “Calea către Orientul Mijlociu şi Asia şi membr al alianţei cu cea mai bună localizare din punct de vedere strategic”.

Acordul încheiat între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul rus Vladimir Putin a fost descris de o sursă diplomatică drept un ajutor în demersul şefului de la Kremlin de a submina NATO.

În plus, s-au amplificat temerile privind viitorul cooperării militare dintre SUA şi Turcia.

Eric Edelman, fost ambasador american în Turcia, care a lucrat de asemenea la Pentagon, a afirmat: “Relaţiile turco-americane intră într-o criză serioasă şi bănuiesc că va fi una profundă şi prelungită. Turcia nu a fost un aliat NATO de încredere de ceva timp, însă nu există niciun mecanism pentru expulzarea aliaţilor slabi”.

“Turcia este o ţară importantă şi o Turcie complet democratică poate şi ar trebui să fie un aliat puternic pentru SUA şi NATO”, a adăugat Edelman.

SUA l-a avertizat pe Erdogan cu privire la consecinţele achiziţionării sistemului S-400.

Turcia a cumpărat patru avioane de vânătoare F-35 până acum, însă acestea nu vor pleca de pe teritoriul american, iar acordurile pentru alte 96 de avioane comandate au fost anulate.

De asemenea, Washingtonul va cere altor aliaţi NATO să construiască cele 900 de componente construite de producătorii turci pentru acest avion. Procedura ar urma să coste 600 milioane de dolari.

Ankara a condamnat decizia americanilor ca fiind “nedreaptă”, potrivit RFE/RL.

“Acest pas unilateral nu se conformează cu spiritul alianţei şi nici nu are la bază motive legitime”, a precizat Ministerul turc de Externe într-o declaraţie publicată săptămâna trecută.

“Este nedrept să înlăturaţi Turcia, unul dintre partenerii în programul F-35”, a susţinut ministerul, contestând afirmaţiile că sistemul S-400 va fi un pericol pentru avioanele de vânătoare stealth F-35 ce sunt operate de NATO. “Invităm Statele Unite să îndrepte această eroare care va pava drumul către pagube ireparabile pentru relaţiile noastre strategice”.

Turcia a primit primele trei transporturi de componente pentru S-400 în 12 iulie şi cel de-al patrulea în 13 iulie, sfidând ameninţările Statelor Unite cu privire la aplicarea de sancţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe