Criza de la CE Oltenia. Dăncilă se pretinde informată cu întârziere suspectă şi sugerează ţapi ispăşitori

Greva minerilor din Gorj a scăpat total de sub controlul autorităţilor, stocurile de cărbune sunt aproape epuizate şi termocentralele s-ar putea opri. Viorica Dăncilă susţine că a fost informată suspect de târziu şi insinuează existenţa unor forţe oculte
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă (Epoch Times România)

Premierul Dăncilă a anunţat joi, la începutul şedinţei de Guvern, că a cerut Corpului său de control să înceapă un control la Complexul Energetic Oltenia şi că, de asemenea, a solicitat tuturor structurilor de siguranţă naţională informaţii legate de criza din energie. Nu în ultimul rând, premierul a încercat să acrediteze ideea că forţe obscure se joacă cu independenţa energetică a ţării şi că Guvernul a fost informat cu suspectă întârizere despre situaţia de la CE Oltenia, unde muncitorii sunt în grevă.

Declaraţiile Vioricăi Dăncilă survin în condiţiile în care, aşa cum remarcă jurnalista Claudia Pîrvoiu de la Hotnews, Guvernul a fost avertizat când a adoptat celebra ordonanţă privind supra-taxarea mediului de afaceri, că primii loviţi ar putea fi chiar minerii de la Complexul Energetic Oltenia, însă nu a fost interesat de acest aspect. Iar acum, România riscă să nu poată acoperi un sfert din necesarul de energie, fapt fără precedent în ultimii 30 de ani.

"Mi s-a adus la cunoştinţă ieri, cu suspectă şi nepermisă întârziere, situaţia gravă de la Complexul Energetic Oltenia. Am convocat imediat o întâlnire de urgenţă şi, împreună cu miniştrii şi autorităţile responsabile, am analizat ce măsuri pot fi luate, astfel încât Complexul Energetic Oltenia să îşi reia activitatea la capacitatea normală. Ne preocupă situaţia de la Complexul Energetice Oltenia şi funcţionarea sistemului energetic naţional şi am ţinut cont de toate semnalele apărute în spaţiul public în ultimele zile. Astfel, am dispus următoarele măsuri: să îmi fie prezentată de urgenţă situaţia stocurilor de cărbune comparativ cu anul trecut, o analiză detaliată a situaţiei minerilor, a veniturilor lor şi a condiţiilor de lucru, precum şi soluţii de modernizare a Complexului Energetic Oltenia, Corpul de control să înceapă în această dimineaţă un control la această societate", a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a mai adăugat că i-a cerut încă de ieri ministrului Energiei să meargă la Târgu Jiu să discute cu reprezentanţii companiei şi să vină cu soluţii, şi că astăzi a cerut tuturor structurilor de siguranţă naţională informaţii legate de situaţia CE Oltenia şi verificarea celor apărute în spaţiul public privind achiziţii de energie din alte ţări la preţuri foarte mari.

"Am solicitat ministrului Energiei să meargă în această dimineaţă la Târgu Jiu, să discute cu oamenii şi să vină urgent cu soluţii. Am cerut consilierului de stat din aparatul primului ministru, cu responsabilităţi în domeniul energiei, să convoace de urgenţă Grupul de lucru interministerial pentru siguranţă energetică. Am solicitat în această dimineaţă tuturor structurilor de siguranţă naţională informaţii legate de această situaţie extrem de gravă şi verificarea celor apărute în spaţiul public privind achiziţii de energie din alte ţări la preţuri foarte mari, astfel încât să ne lămurim foarte clar dacă există vreo legătură între acest blocaj şi dorinţa unora de a face speculaţii pe spatele românilor. Nimeni, absolut nimeni nu se poate juca cu independenţa energetică a ţării. Cu toate aceste date pe masă, vom putea să luăm deciziile care se impun, astfel încât să nu fie afectată siguranţa şi funcţionarea sistemului energetic naţional", a declarat Dăncilă.

Mai amintim în context că potrivit jurnalistei Claudia Pîrvoiu - cea care le-a şi atras atenţia lui Vâlcov şi Teodorovici, la momentul adoptării ordonanţei, ce efecte catastrofale va avea aceasta - situaţia dificilă de la Complexul Energetic Oltenia este cunoscută de mult timp, însă nimeni nu a rezolvat problemele, acestea fiind rostogolite de la an la an.

"Trebuiau făcute investiţii importante pentru fi rentabilizată, în condiţiile în care este un important producător de energie electrică, însă la costuri foarte mari. Aşa s-a ajuns în situaţia în care pentru 2018 este estimată o pierdere de circa un miliard. La CE Oltenia lucrează peste 13.000 de oameni, fiind unul dintre cei mai mari angajatori din România. Practic, în situaţia în care s-a ajuns acum, acolo este o adevărată bombă socială. Aşa cum problemă cum este, CEO acoperă circa un sfert din necesarul de energie electrică din România.

Bomboana pe colivă a fost Ordonanţa de Urgenţă aprobată de Guvern, exact înainte de sărbători, privind supra-taxarea mediului de afaceri, care prevede, printre altele, o taxă de 2% pe cifră de afaceri a companiilor energetice, care se aplică pe ceea ce au realizat în 2018. În seara în care a fost aprobată, ministrul finanţelor şi Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, au fost întrebaţi, la o conferinţă de presă, exact despre modul în care va fi afectat Complexul Energetic Oltenia şi despre situaţia minerilor de acolo. Vâlcov nu a vrut să răspundă ce se va întâmpla cu CE Oltenia şi a pasat responsabilitatea la managementul companiei. Mai mult, în aceeaşi conferinţă de presă, au fost întrebaţi dacă îşi asumă responsabilitatea în cazul în care Ordonanţa va produce efecte negative asupra economiei. Iniţial au refuzat să răspundă. Abia după insistenţe, Teodorovici a spus că da, având în vedere că a semnat actul normativ. Vezi aici ce spunea Vâlcov despre CE Oltenia în seara în care a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă", scrie Claudia Pîrvoiu în articolul ce poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne