Criza coronavirusului. DSU vine cu precizări privind internările şi consultaţiile

Raed Arafat
Raed Arafat (Epoch Times România)

Interdicţiile privind internările şi consultaţiile în perioada stării de urgenţă se aplică pe baza analizei medicului curant de specialitate, şi nu se aplică pacientelor însărcinate sau persoanelor care necesită tratament oncologic, precizează Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Precizările DSU se referă la un ordin militar de ieri semnat de Raed Arafat şi contrasemnat de miniştrii Sănătăţii şi de Interne, care prevede la art 1 că, cităm: "Pe toată perioada stării de urgenţă se suspendă internările pentru intervenţii chirurgicale, alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţă şi pot fi reprogramate, din toate unităţile sanitare cu paturi, publice şi private, precum şi consultaţiile şi tratamentele care pot fi reprogramate sau sunt programabile, în toate structurile ambulatorii, atât publice cât şi private."

În urma publicării respectivului ordin, numeroşi pacienţi şi cadre medicale au cerut clarificări cu privire la aplicarea acestuia, arată G4Media.

În consecinţă, DSU transmite că „Prevederile art. 1 se referă la asistenţa spitalicească acordată în unităţile publice sau private precum şi la asistenţa medicală ambulatorie de specialitate acordată în structurilor ambulatorii definite la art. 135 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

Conform DSU, interdicţiile prevăzute la art. 1 nu sunt aplicabile în mod absolut şi automat, ci pe baza analizei medicului curant de specialitate, care să justifice:

– necesitatea internării pacienţilor, pentru asistenţa spitalicească acordată în spitalele publice şi private sau

– necesitatea realizării consultaţiilor sau a tratamentelor în ambulatoriu, în unităţile publice sau private care acordă asistenţă medicală ambulatorie.

„Spre exemplu, Articolul 1 nu se aplică pacientelor însărcinate sau persoanelor care necesită tratament oncologic şi care au nevoie de controale periodice ambulatorii obligatorii pentru monitorizare şi investigaţii, şi care beneficiază în continuare de asistenţă medicală, indiferent de sistemul public sau privat ales”, arată DSU.

„În concluzie: NU se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităţilor spitaliceşti cu internare, cât şi în cazul structurilor ambulatorii”, subliniază Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Reamintim că ieri, după publicarea ordinului militar, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu avertiza că reglementarea impusă prin art. 1 al respectivului act normativ este neclară şi este nevoie de ghiduri de conduită terapeutică pentru fiecare categorie de patologii, altfel, riscăm mai multe decese din cauza ordinului respectiv decât din cauza coronavirusului.

Redăm postarea fostului ministru:

"Proaspătul ordin militar de astăzi zice că dacă nu eşti urgenţă, nu ai unde să te mai duci. Lasă o portiţă pentru tratamentele care nu pot fi reprogramate.

⁉Cât de clară este această reglementare însă pentru medici? Dar pentru pacienţi?

- Dacă bunica are hipertensiune arterială şi tulburări grave ale ritmului cardiac, este asta o urgenţă? Sau aşteptăm să se ajungă la un atac vascular cerebral sau la insuficienţă cardiacă?

- Dar dacă este vorba despre un om cu schizofrenie? Se mai duce sau nu să îşi ia reţetă şi tratament?

- Dar cei bolnavi de cancer? Tratamentele oncologice - chimioterapie, radioterapie - trebuie realizate. Sigur, cu luarea măsurilor de precauţie pentru a proteja pacienţii de infecţia cu virusul.

- Este nevoie de ghiduri de conduită terapeutică pentru fiecare categorie de patologii. Pentru medici şi pentru pacienţi!

Altfel, dacă decizia rămâne nu se ştie unde despre ce e urgent şi ce nu este, ce este reprogamabil şi ce nu este, o să avem mai multe morţi din cauza măsurilor acestora decât din cauza infecţiei cu virusul", scrie, pe Facebook, Vlad Voiculescu.

foto
foto

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură