Cristian Rizea, sub control judiciar pe cauţiune de 1,5 milioane de lei

Scăpat de colegii săi deputaţi de o cazare forţată la Beciul Domnesc, Cristian Rizea a fost pus sub control judiciar în dosarul pe cauţiune.
Cristian Rizea
Cristian Rizea (Facebook)

Acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, deputatul PSD Cristian Rizea a fost plasat sub control judiciar pe cauţiune, pentru o perioadă de 60 de zile, potrivit unui comunicat al DNA.

"Inculpatul va depune, în termen de 7 zile de la data emiterii prezentei ordonanţe, o cauţiune în valoare de 1.500.000 lei, ce va fi consemnată pe numele inculpatului, la dispoziţia DNA.

Măsura a fost dispusă în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, împiedicării sustragerii inculpatului de la urmărirea penală şi prevenirii săvârşirii altor infracţiuni, în condiţiile în care Parlamentul României – Camera Deputaţilor a respins cererea de încuviinţare a arestării preventive a inculpatului Rizea Cristian", au arătat procurorii DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Cristian Rizea trebuie să respecte următoarele obligaţii:

1. să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat,

2. să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,

3. să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,

4. să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare,

5. să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

"Inculpatului Rizea Cristian i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive", a mai transmis DNA.

Dosarul lui Rizea

"La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înţelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit suma de 100.000 euro - în total 300.000 euro - pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenţă, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv. În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfăşurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promiţându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici", arată procurorii DNA.

Precum mulţi alţi parlamentari dinaintea sa, Cristian Rizea se declară nevinovat şi susţine că ceea ce i se întâmplă acum are legătură cu faptul că şi-a dorit să candideze la Primăria sectorului 5.