Cristian Preda: Silaghi vrea "să îşi facă scut la Strasbourg împotriva justiţiei de la Bucureşti".

Ovidiu Silaghi
Ovidiu Silaghi (Epoch Times România)

Europarlamentarul PDL Cristian Preda se referă la faptul că mandatul lui Ovidiu Silaghi în Parlamentul European nu trebuie validat, precizând că "un urmărit penal" vrea "să îşi facă scut la Strasbourg împotriva justiţiei de la Bucureşti".

"Aşa cum am indicat ieri, am cerut comisiei juridice a PE, ca şi preşedintelui forului legislativ, Martin Schulz, că mandatul lui Ovidiu Silaghi să nu fie validat. PE nu se poate compromite acceptând ca un urmărit penal să îşi facă scut la Strasbourg împotriva justiţiei de la Bucureşti", scrie, luni, Cristian Preda pe blogul personal.

Europarlamentarul PDL îi acuză pe liberali că s-au folosit de un tertip, trimiţând la validare mandatul pe 4 septembrie, cu 5 zile înaintea reunirii plenului, astfel încât la Strasbourg "s-a constatat vacanţa locului Ramonei Mănescu, dar s-a luat şi act de propunerea făcută de autoritatea electorală din România, ca Silaghi să primească mandatul de deputat".

"Rămâne de văzut dacă membrii comisiei juridice a PE vor pica în capcana întinsă de penelistii care vor să blocheze actul de justiţie din România sau vor consideră că reputaţia PE e un lucru preţios", menţionează Cristian Preda.

Partidul Naţional Liberal a obţinut cinci mandate de europarlamentar la alegerile din 2009. Ovidiu Silaghi era plasat pe locul 7, iar Eduard Hellvig ocupa locul 14.

Mandatul unui europarlamentar intră în vigoare după ce statul respectiv trimite la Parlamentul European numele acestuia. Înainte de a putea participa la lucrările Legislativului de la Strasbourg, europarlametarul trebuie să declare în scris că nu deţine o funcţie incompatibilă cu cea de deputat în Parlamentul European, se arată în Regulamentul de Procedură.

Cristian Preda anunţă că în baza articolelor 3 şi 4 din Regulamentul de procedură al Parlamentului European, va solicita ca mandatul lui Silaghi să nu fie validat. ”Motivul este acela că Silaghi nu poate să-şi exercite mandatul aşa cum o cere Parlamentul European. Într-adevăr, în conformitate cu articolul 1 din Anexa nr. 1 a Regulamentului de procedură al PE, la care fac referire articolele 3 şi 4 citate mai sus, deputaţii trebuie să acţioneze “cu respectarea următoarelor principii generale de conduită: acţiunea dezinteresată, integritatea, transparenţa, conştiinciozitatea, cinstea, responsabilitatea şi respectarea reputaţiei Parlamentului”.

Pe de altă parte, verificările comisiei pot dura mai multe luni. În cazul în care aceasta constată o incompatibilitate, mandatul este nevalidat.”

AEP a transmis către Parlamentul European propunerile ca liberalii Eduard Hellvig şi Ovidiu Silaghi să ocupe locurile vacante de europarlamentari, înainte ca demisiile din Camera Deputaţilor să fie publicate în Monitorul Oficial, au declarat joi surse oficiale. Ulterior, demisiile au fost publicate în Monitorul Oficial.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis ministrului Justiţiei, duminică, cererile de urmărire penală pentru Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, şi Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne