Cristian Preda, despre primul test adevărat pentru Iohannis

Cristian Preda
Cristian Preda (Epoch Times România)

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat joi că, după alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte, viaţa noastră politică poate evolua în trei direcţii diferite, însă numai una dintre ele poate aduce cu adevărat o noutate pentru ţara noastră.

În viziunea lui Preda, cele trei direcţii sunt:

1. Coabitare, dacă guvernul ‪‎Ponta‬ rezistă după plecarea ‪UDMR‬ prin cooptarea ‪PLR‬.

2. O nouă majoritate parlamentară, obţinută pe diferite căi (demisia lui Ponta sau moţiune de cenzură, urmată de negocierea unei alte formule guvernamentale).

3. Alegeri anticipate, dacă trecerea unei moţiuni de cenzură ar fi urmată de blocarea numirii unui alt premier în legislativul actual.

Prima soluţie este practic repetarea evoluţiei din 2007-2008 sau 2012-2014, susţine Cristian Preda, explicând că mai devreme sau mai târziu, Iohannis va fi tratat ca Traian ‪‎Băsescu‬ după suspendări, pentru ca alianţa PSD cu PLR-ul lui Călin Popescu Tăriceanu nu poate produce altceva.

A doua soluţie, susţine europarlamentarul, ar fi reluarea evoluţiilor din 2005-2007 sau 2010-2012, adică redefinirea "soluţiei imorale" sau a "interesului naţional", aşa cum "sunt încarnate acestea de politicieni ca Voiculescu sau Oprea".

"A treia soluţie e singura care poate produce o noutate. Legitimarea la urne a unei noi majorităţi ar continua spiritul în care a fost ales noul preşedinte. Sunt convins că pentru prima şi a doua soluţie se vor găsi cu uşurinţă resursele umane şi procedurale de care e nevoie. Problema e dacă partidele sunt în stare să abordeze a treia soluţie. Acesta e primul test adevărat pentru Iohannis", a mai notat Cristian Preda.