Cristian Preda, despre (ne)realizările politice ale anului 2013

Congresul PPE de la Bucureşti.În imagine Cristian Preda.
Congresul PPE de la Bucureşti.În imagine Cristian Preda. (Epoch Times România)

Europarlamentarul Cristian Preda a făcut luni, pe blogul personal, un scurt bilanţ politic al anului 2013, în care a evidenţiat că, în anul care se încheie, Europa a mers din ce în ce mai bine, iar în interiorul ei, România din ce în ce mai rău.

Preda a amintit că Uniunea Europeană a integrat un nou stat-membru, Croaţia, a adoptat, după negocieri complicate, perspectiva bugetară pentru 2014-2020, iar în decembrie s-a ajuns la un compromis în privinţa uniunii bancare. La nivelul statelor-membre, fenomenul politic cel mai semnificativ a fost constituirea a două guverne de larg consens în Italia şi Germania, care anticipează păstrarea coaliţiei PPE-socialişti în Parlament şi în Comisie după următorul scrutin european.

În România lucrurile nu stau chiar aşa de bine, este de părere europarlamentarul.

„În România, USL a ratat mai multe obiective anunţate în alegerile de la sfârşitul lui 2012: revizuirea Constituţiei, regionalizarea, intrarea în Schengen şi eliminarea MCV. Eşecul privatizării CFR Marfă, ca şi demisiile mult întârziate ale câtorva miniştri au vădit slăbiciunea guvernului condus de dottore. Tensiunile din USL şi subminarea coabitării se datorează în bună măsură lipsei de maturitate a unui premier care e susţinut mai degrabă de reţeaua de baroni locali (în primul rând, pesedişti) decât de o majoritate coerentă. Dispreţul faţă de supremaţia legii, dar şi faţă de exigenţele eticii publice au dat fiori şi societăţii civile raţionale din România, şi partenerilor noştri din UE”, a afirmat Cristian Preda.

Europarlamentarul a vorbit şi despre opţiunile sale politice precum şi despre planurile lui de viitor.

„În ceea ce mă priveşte, în 2013 am continuat să fiu în PE un membru fidel opţiunilor PPE, iar în planul politicii interne am îmbrăţişat mai multe opţiuni care s-au dovedit a fi minoritare: susţinerea pentru T. Băsescu în cadrul regimului de coabitare, ideea unei unificări a dreptei, ca soluţie pentru o opoziţie fermă la USL şi moţiunea Macovei, în interiorul PDL.

De asemenea, Cristian Preda a fost suspendat „din partidul al cărui prim-vicepreşedinte fusesem în urmă cu un an”, respectiv PDL.

„Nu regret nimic, fiindcă am urmat mereu busola convingerilor sincere, refuzând orice compromis compromiţător. În orice caz, nu mă dau bătut, dar voi fi mai atent la aliaţii de circumstanţă. La anul voi încerca să obţin sprijinul cetăţenilor pentru un nou mandat de deputat european. Sper, de asemenea, ca USL să se rupă, iar candidatul pe care-l voi susţine la prezidenţiale să ajungă la Cotroceni”, a precizat acesta.

„Avem nevoie de o Românie a tuturor, sincronizată cu Uniunea, nu de o Românie uselizată aflată în conflict cronic cu partenerii noştri europeni”, a concluzionat Cristian Preda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne