Cristian Preda, despre fesenismul din România

Cristian Preda la Congresul PPE de la Bucureşti
Cristian Preda la Congresul PPE de la Bucureşti (Epoch Times România)

Europarlamentarul Cristian Preda a vorbit vineri, pe blogul personal, despre conceputul de „fesenism transpartizan” care se reflectă în prezent în ţara noastră.

„Toate alegerile prezidenţiale de până acum au adus la urne mai mult de jumătate din alegătorii înscrişi, atât la turul întâi, cât şi la al doilea. Miza alegerilor din 2014 va fi foarte mare, aşa că rata de participare nu poate fi mai mică. Un referendum de aprobare a unei Constituţii noi sau revizuite poate fi, de aceea, organizat şi dacă pragul de validare rămâne 50%. Miza importantă nu e data la care se fixează referendumul de validare a noului text, ci dacă vom avea un regim nou sau o cârpeală. Eu optez pentru un nou regim şi mai ales pentru o abordare consensuală a formei acestuia. Doar feseniştii au vrut şi-n 1991, şi-n 2003 să impună propria lor idee, nu să ajungă la un compromis în interes general”, a precizat Cristian Preda.

Europarlamentarul a evidenţiat că până în prezent nu există un consens general decât în ceea ce priveşte modificarea atribuţiilor Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care a supărat un număr mare de politicieni care se aflau în situaţii de incompatibilitate.

„Consens nu există deocamdată decât în privinţa distrugerii ANI. Nu e de mirare că şi PDL s-a raliat ideii de a lipsi Agenţia de rolul său fundamental. Nu mai există pedelist(ă) care să fie preocupat(ă) de chestiunea anti-corupţiei. Dacă vă gândiţi că Macovei va mai reacţiona, vă înşelaţi! N-a suflat o vorbă când Ioan Oltean a fost ales preşedinte al PDL Bistriţa, deşi atunci când era asociată cu reformiştii cerea demiterea acestui fesenist, întrucât a fost trimis în judecată pentru acte de corupţie. Acum, Macovei e asociată cu feseniştii, aşa că nu mai vede corupţi”, a continuat acesta.

Cristian Preda a afirmat că cel mai mare dintre fesenişti este premierul, a cărei reacţie vis-a-vis de Schengen este comparabilă cu cea a lui Ion Iliescu după mineriadă.

„Cel mai aprig fesenist rămâne însă Victor Ponta. Atitudinea sa în chestiunea Schengen e tipică pentru filosofia FSN 1990: străinii ne vor răul, noi suntem impecabili, ba chiar “originali”. Asta spunea Iliescu după mineriada din iunie 1990, asta spune şi Ponta despre reacţia unor state-membre după “mineriada” din iulie 2012, în timp ce colegii săi de partid îl plimbă pe Adrian Năstase la Bruxelles ca adevărata faţă a României democratice”, a concluzionat Preda.