Cristian Preda: De când Plahotniuc controlează jocul politic de la Chişinău, R. Moldova a luat-o pe o pantă descendentă

De multe ori, banii trimişi în Moldova nu au fost folosiţi spre binele cetăţenilor, ci în interes propriu. De asta s-a ajuns la gradul mare de corupţie din ţară, afirmă eurodeputatul.
Cristian Preda
Cristian Preda (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

În contextul Rezoluţiei votate la 5 iulie în Parlamentul European prin care se cere suspendarea finanţării pentru Republica Moldova - care este astfel condamnată pentru invalidarea alegerilor din Chişinău -, eurodeputatul român Cristian Preda susţine că nicăieri, nu doar în Europa dar nici în alte ţări din Asia, America de Sud sau Africa nu se invalidează rezultatele unui scrutin la comandă politică. ”Nimeni nu îndrăzneşte să meargă împotriva voinţei cetăţenilor.”

Eurodeputatul român menţionează într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că, de când Plahotniuc controlează jocul politic de la Chişinău, Moldova a luat-o pe o pantă descendentă. Asta văd şi moldovenii, de aceea nu vor ca la Bruxelles sau Strasbourg să se închidă ochii în faţa ticăloşiilor care se petrec în Moldova.

Cât despre suspendarea asistenţei financiare pentru R. Moldova, Cristian Preda precizează că guvernanţii de la Chişinău nu au respectat ceea ce s-a cerut de la bun început în înţelegerea referitoare la asistenţa macrofinanciară.

Mai mult, acesta subliniază că de multe ori banii trimişi în Moldova nu au fost folosiţi spre binele cetăţenilor, ci în interes propriu. De asta s-a ajuns la gradul mare de corupţie din ţară. ”Noi nu putem să continuăm să trimitem bani în Republica Moldova atâta timp cât nu vedem cine e responsabil pentru furtul miliardului. Cum să dai bani unui regim care e incapabil să prindă hoţii?”

”Nu mai e democraţie acolo unde cetăţeanul e chemat la urne, avem un câştigător, după care unul dintre cei care controlează din umbră interesele unui candidat anulează scrutinul, folosindu-se de justiţie. Asta nu mai e democraţie. Nici copiii nu cred asemenea aiureli, că domnul Plahotniuc nu ar avea niciun interes în acest scrutin”, a adăugat eurodeputatul.

În concluzie, Cristian Preda a ţinut să puncteze că cetăţenii sunt mai inteligenţi decât propagandiştii şi văd foarte bine cine vrea să ajute Republica Moldova şi cine o calcă în picioare. ”Cred că rezultatele scrutinului de la Chişinău, de la primărie trebuie recunoscute. Dacă îmi aduceţi un cetăţean din Republica Moldova care să îmi spună că Plahotniuc nu a controlat această decizie şi care să nu fie, evident, în solda lui Plahotniuc, eu îi strâng mâna. Cetăţeanul e cel care judecă independenţa.”