Cristian Danileţ (CSM): Traian Băsescu ar trebui să ţină cont de avizul negativ dat de CSM pentru Ioan Irimie şi Tiberiu Niţu

Cristi Danileţ, judecător, membru CSM
Cristi Danileţ, judecător, membru CSM (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu ar trebui să ţină seama de avizul negativ al CSM dat joi lui Ioan Irimie şi Tiberiu Niţu, propuşi de ministrul Justiţiei pentru funcţiile de şef al DNA şi, respectiv, procuror general al României, a declarat vineri seară judecătorul CSM Cristian Danileţ.

„Rămâne de văzut dacă preşedintele poate trece peste avizul dat de CSM. CSM a evoluat. Cred că preşedintele ar trebui să ţină cont de avizul profesioniştilor din sistem. Dacă CSM a decis că acei oameni nu se potrivesc profilului funcţiei, poate că preşedintele ar trebui să ţină seama de acest lucru”, a precizat judecătorul la postul B1 TV.

Judecătorul a mai declarat că Mona Pivniceru poate înainta aceleaşi propuneri către Traian Băsescu sau îi poate nominaliza pe următorii doi de pe liste - Elena Hach ca procuror general al României şi Claudiu Dumitrescu ca procuror-şef al DNA.

„Ministrul poate veni din nou cu aceleaşi propuneri, pentru ca legea îi permite. Mă îndoiesc că avizul va fi altul din partea CSM. Sau pot fi luaţi următorii doi de pe listă. Mă întreb dacă aceştia doi au fost cei mai buni, mi se pare logic că următorii nu sunt mai buni. Mă îndoiesc că CSM ar da un altfel de aviz pentru următorii de pe listă”, a mai spus Danileţ.

Judecătorul Danileţ i-a cerut totodată ministrului Justiţiei să recunoască faptul că procedura actuală a eşuat şi să declanşeze alta.

„Ministrul Justiţiei trebuie să recunoască că această procedură este eşuată. Mona Pivniceru trebuie să declanşeze o nouă procedură pentru ca aceştia nu pot fi înlocuiţi de următorii doi. Dar Mona Pivniceru va forţa şi va merge mai departe cu propunerea la preşedinte. Este ambiţioasă, a avut o anumită opinie, s-ar putea să aducă argumente în plus preşedintelui. Cred că trebuie să existe un dialog între ei cu privire la cele două candidaturi. Principala problemă în această procedură a fost lipsa de comunicare între instituţii”, a adăugat Cristian Danileţ.

Ioan Irimie şi Tiberiu Niţu - propuşi de ministrul Justiţiei pentru funcţiile de şef al DNA, respectiv, procuror general al României - au fost audiaţi joi de Secţia pentru procurori a CSM, care a dat un aviz negativ de numire a acestora.