Crin Antonescu se reconstruieşte în antiteză cu Ponta şi cu PSD

Cozmin Guşă
Cozmin Guşă (Epoch Times România)

Consultantul politic Cozmin Guşă a comentat vineri noua strategie politică a lui Crin Antonescu, care, pe fundalul scandalului Roşia Montană, încearcă să-şi creeze o nouă imagine publică, de candidat la prezidenţiale responsabil şi demn, în antiteză cu imaginea de partid unic şi corupt a PSD. Declaraţiile lui Guşa au fost făcute vineri la Realitatea TV, după ce Antonescu a ameninţat cu o posibilă destrămare a USL-ului.

"Noi am început această săptămână la Realitatea TV vorbind despre faptul că începe cea mai gravă criză din USL pe proiectul Roşia Montană şi în mod evident aşa este. Crin Antonescu îşi defineşte parcursul politic beneficiind de atitudinea timorată şi dezorientată a lui Victor Ponta. Profită de acest lucru după o lungă perioadă de acalmie, după o lungă perioadă în care a fost ţinut la colţ." şi-a început Guşă expozeul televizat.

Puseul care l-a determinat pe Crin Antonescu să îşi ia zborul, la nivel de imagine, de lângă "partidul unic" PSD au fost ameninţările lui Ponta şi ale lui Ioan Rus:

"Probabil că în urma declaraţiilor lui Victor Ponta, care a început să devină cam "parşivel", aşa cum a spus Crin Antonescu, şi ale lui loan Rus, care într-un puternic stil utecist l-a ameninţat "vezi tu ce o să-ţi facă acest partid, moştenitorul partidului comunist", încearcă să le spună că el este candidatul lor, el este cel mai puternic în sondaje, voi guvernaţi şi guvernaţi prost, dacă nu mă vreţi e treaba voastră, eu o să-mi găsesc o echipă cu care voi candida la prezidenţiale în 2014. Declaraţia lui Crin Antonescu este una fără drum de întoarcere pentru partenerii din PSD, care sunt puşi în faţa situaţiei. Sau mă vreţi, pentru că vă merge bine şi guvernaţi cu toate avantajele, sau nu mă vreţi, dar fiţi expliciţi - rămâneţi voi şi furaţi pe marginea Roşiei Montane şi a altor proiecte - şi eu voi candida independent de voi", a expus Cozmin Guşă motivaţiile care îl impulsionează pe Crin.

Guşă a mai explicat că PSD-ul oricum nu ar fi reuşit să îi ofere lui Crin fotoliul prezidenţial pe care şi-l dorea. PSD are în ochii românilor imaginea unui partid "antipatic", erodat de corupţia internă iar istoricul ultimelor două alegeri demonstrează că, nici în vremurile sale de glorie, PSD nu a reuşit să îşi impună un candidat la preşedinţie

"În anul 2004, cu un PSD foarte puternic şi cu un Adrian Năstase atotputernic, Traian Băsescu a învins în alegeri într-un mod destul de simplu. În anul 2009, cu un partid atotputernic, PSD abia dacă a câştigat la limită, în ţară, în faţa unui Traian Băsescu foarte uzat şi care şi-a câştigat mandatul pe baza voturilor din străinătate. PSD-ul este un partid erodat, cu foarte mulţi baroni care au furat mult, care chiar dacă sunt votaţi în plan local, când vine vorba să mobilizeze electoratul pentru cineva nu sunt în stare din pricina antipatiei puternice pe care o au din partea populaţiei. Chestia asta cu PSD-ul care pune preşedintele nu s-a confirmat la ultimele două alegeri."

În viziunea lui Guşă, ieşirea lui Antonescu din conul de umbra în care l-a înghesuit Ponta este un gest inteligent, care "are acoperire la nivel personal." Noua conjunctură i-a oferit lui Crin oportunitatea de a se impune ca un candidat la prezidenţiale demn.

"Ce spune Crin Antonescu pe jumătate este adevărat. El a fost un partener fidel pentru Victor Ponta, însă din păcate miniştrii pe care i-a propus n-au fost un partener bun pentru poporul român sau pentru guvernare. Au fost la fel de incompetenţi ca miniştrii PSD. Aici nu are acoperire totală. Are acoperire la nivel personal, pentru că sprijinul pe care i l-a acordat unui Ponta care s-a gonflat din punct de vedere al puterii a fost un sprijin efectiv. Acum, Antonescu are argumente atât la nivel personal, cât şi la nivel instituţional, prin care să spună: "Victore, ajunge, m-am săturat de tine, m-am săturat de Sebastian Ghiţă şi alţii ca ei, m-am săturat de baronii tăi care mă trimit tot timpul la plimbare, m-am săturat de Ioan Rus şi alţii care mă ameninţă prin diverse strategii că nu voi mai conta de acum înainte. Sau mă vreţi, ca un candidat normal, care pot să defilez în fruntea oştilor, sau nu mă vreţi, dar spuneţi repede. Aşa traduc eu atitudinea unui Antonescu care parcă ar fi mâncat ceva jăratic în vară asta."

Guşă mai crede că Antonescu ar putea avea succes în demersul său dacă joacă inteligent şi, mai presus de toate, dacă îi convinge pe români de sinceritatea lui. Îl va ajuta faptul că "românii au senzaţia că Victor Ponta îi păcăleşte la modul grobian": "Crin Antonescu luptă pentru supravieţuirea politică nu doar la prezidenţiale, ci şi în interiorul PNL-ului. Antonescu joacă şi vrea să le arate atât USL-iştilor, cât şi PNL-iştilor, că este singura alternativă. Crin Antonescu are nevoie de sprijinul partidului, dar mai important decât asta, are nevoie de sprijinul românilor. Crin Antonescu are şanse dacă interpretează partitura corect, cu multă convingere şi cu foarte multă sinceritate. Astăzi, românii au senzaţia că Victor Ponta îi păcăleşte la modul grobian".