Creşterea economică. Duduie economia, sau avem motive să ne îngrijorăm?

Este o enigmă de ce la un ritm de creştere economică atât de mare precum cel anunţat de autorităţile române, colectarea TVA a fost dezamăgitoare, iar profitul companiilor a scăzut în termeni nominali, atrage atenţia Ionuţ Dumitru.
Ionuţ Dumitru. 3 Aprilie 2015
Ionuţ Dumitru. 3 Aprilie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

Nu demult, Institutul Naţional de Statistică anunţa o creştere economică de 5,7%, creştere ce depăşea cele mai optimiste estimări ale specialiştilor. Este însă această creştere reală? Duduie economia aşa cum se laudă premierul Grindeanu? Putem dormi liniştiţi că ne aşteaptă vremuri de belşug şi bunăstare? Se pare că nu prea.

Potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, creşterea economică înregistrată de România la începutul acestui an nu se reflectă în veniturile la buget. Într-un interviu acordat Reuters şi preluat de RFI.ro, Dumitru s-a arătat sceptic faţă de capacitatea României de a menţine deficitul bugetar în limitele impuse de Uniunea Europeană şi a atras atenţia asupra măsurilor fiscale luate de executiv, măsuri care, potrivit specialistului, ridică probleme de sustenabilitate.

Astfel, în interviul acordat Reuters, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru declara, bazându-se pe motivele creşterii României, că deficitul fiscal ar putea depăşi în acest an pragul impus de Uniunea Europeană.

"Este o enigmă de ce la un ritm de creştere economică atât de mare, colectarea TVA a fost dezamăgitoare iar profitul companiilor a scăzut în termeni nominali", a mai precizat Ionuţ Dumitru.

De altfel, şi instituţiile europene sunt sceptice privind evoluţia raportului între creştere şi deficit şi se aşteaptă ca, atât în 2017 cât şi în 2018, ţara noastră să înregistreze cele mai mari deficite din UE: de 3,5% şi respectiv 3,7% din PIB, arată sursa citată.

Mai mult, o premieră în istoria UE, Bruxellesul a avertizat România să îşi corecteze deficitul, în caz contrar riscând declanşarea unei proceduri de deficit excesiv, care în general afectează ratingul de ţară respectiv capacitatea de a se împrumuta.

În acest context, o creştere foarte rapidă a salariilor în sectorul public - unde sunt probleme pe care nu le neagă nimeni - va ridica probleme de sustenabilitate.