Creşterea economică din zona euro redusă la jumătate, inflaţia încetineşte în pofida celei mai scăzute rate a şomajului din ultimii 11 ani

Monedă euro
Monedă euro (Sean Gallup / Getty Images)

Creşterea economică în zona euro s-a redus la jumătate în perioada aprilie-iunie, iar inflaţia a încetinit brusc în luna iulie chiar dacă rata şomajului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, potrivit datelor publicate miercuri de Biroul de statistici al Uniunii Europene, potrivit Reuters.

Previziunile preliminare ale Eurostat cu privire la creşterea PIB-ului în cele 19 ţări care folosesc moneda euro au arătat că economia va creşte cu 0,2% de la un trimestru la altul, o scădere de la 0,4% în precedentele trei luni, potrivit estimărilor unor economişti.

Creşterea în zona euro a revenit, prin urmare, la ratele anemice din trimestrele trei şi patru ale anului trecut.

Creşterea yoy (year-on-year) a PIB-ului în zona euro a fost de 1,1%, mai puţin decât 1,2%, cât s-a înregistrat în perioada ianuarie-martie.

Încetinirea creşterii economice a fost reflectată în micşorarea ritmului creşterii preţurilor de consum - estimările de moment ale Eurostat au arătat că inflaţia yoy în luna iulie a fost de 1,1%, în scădere faţă de 1,3% înregistrat în iunie, potrivit aşteptărilor economiştilor.

Rata inflaţiei a fost cea mai redusă din ultimele 17 luni.

Încetinirea creşterii ratei inflaţiei probabil va întări şi mai mult aşteptările pieţei ca Banca Centrală Europeană - care doreşte să menţină inflaţia sub, dar aproape de nivelul de 2% - să relaxeze şi mai mult politica monetară în luna septembrie.

Ritmul lent al creşterii preţurilor se înregistrează în pofida faptului că şomajul în zona euro a atins cel mai slab nivel din ultimii 11 ani, 7,5% din forţa de muncă, în luna iunie, potrivit datelor Eurostat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie