Cremele de protecţie solară, interzise în Palau: "Ne ucid coralii"

Republica Palau este prima zonă din lume în care intră în vigoare o lege prin care se interzice folosirea cremelor de protecţie împotriva razelor soarelui. Se doreşte ca acest ecosistem marin unic să se conserve şi să fie un exemplu pentru ceilalţi.
Rock Islands, Palau
Rock Islands, Palau (wikipedia.org)

De la începutul anului 2020, micul stat Palau din vestul Oceanului Pacific a interzis utilizarea cremelor solare, a căror compoziţie chimică s-a dovedit în mare parte a fi nocivă coralilor.

Potrivit experţilor, de mulţi ani recifele de corali suferă, ca şi în alte zone ale lumii, de albire, iar daunele s-ar datora şi cremelor solare folosite de om, în special cele care conţin oxibenzonă şi octinoxat, compuşi chimici cunoscuţi sub numele de oxybenzone (sau benzophenone-3) şi octyl methoxycinnamate (sau ethylhexyl methoxycinnamate). Un studiu publicat în 2015 în revista Archives of Environmental Contamination and Toxicology a demonstrat deja modul în care aceste substanţe modifică ADN-ul coralilor acţionând ca un perturbator endocrin.

Zona este una dintre cele mai importante sanctuare marine de pe planetă. "Trebuie să trăim respectând mediul, pentru că acesta este leagănul existenţei noastre: nu am supravieţui altfel", a declarat preşedintele statului insular, Tommy Remengesau, adăugând că există "aproximativ 340 de insule, puţin peste 450 km pătraţi de extindere a terenului pentru mai puţin de 20 de mii de locuitori, dar cu un număr anual de turişti care depăşeşte de zece ori populaţia: de aici vine urgenţa ambientală".

Situat în Pacific, aproximativ la jumătatea distanţei dintre Australia şi Japonia, arhipelagul este recunoscut la nivel mondial pentru bogăţia ecosistemului său marin, particularităţi care îl fac printre cele mai populare destinaţii pentru iubitorii de turism subacvatic. Interdicţia a fost aprobată în noiembrie 2019 şi implementată în timp record. Se referă la toate produsele de protecţie a filtrelor UV considerate dăunătoare pentru ecosistemul fragil.

"Suntem prima ţară care a interzis utilizarea produselor de protecţie împotriva razelor solare - a spus preşedintele - şi vom face tot posibilul pentru a face cunoscut acest lucru. Avem speranţa că un alt guvern ne va urma".

În afară de această măsură legislativă, Palau a decis să extindă şi aria marină protejată din jurul arhipelagului: în 80 la sută din apele teritoriale vor fi interzise activităţile maritime, miniere şi de pescuit.

De fapt, Palau interzice vânzarea şi utilizarea cremelor pentru protecţie solară care conţin 10 ingrediente despre care se crede că sunt dăunătoare ecosistemului marin. Cei care încalcă interdicţia riscă amenzi de până la 1.000 dolari..

Arhipelagul nu este singura zonă cu o prezenţă amplă a coralilor ce a luat în considerare restricţii privind utilizarea cremelor solare. Hawaii - al 50-lea stat al Statelor Unite ale Americii localizat în arhipelagul insulelor Hawaii în Oceanul Pacific - şi insula Bonaire din Caraibe au votat deja un proiect similar, ce urmează să intre în vigoare în 2021.

Palau (numele oficial Republica Palau) este o ţară insulară aflată în Oceanul Pacific, la 800 km est de Filipine. Şi-a câştigat independenţa în anul 1994, fiind una dintre cele mai mici şi mai tinere ţări, constituită din 16 state: Aimeliik, Airai, Angaur, Hatohobei, Kayangel, Koror, Melekeok, Ngaraard, Ngarchelong, Ngardmau, Ngaremlengui, Ngatpang, Ngchesar, Ngiwal, Peleliu şi Sonsorol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură