Crema de zahăr ars cu dovleac - de o fineţe deosebită

Crema de zahăr ars cu dovleac
Crema de zahăr ars cu dovleac (Maria Matyiku / Epoch Times)

Extrem de fină şi aromată, crema de zahăr ars cu dovleac, combină dulceaţa naturală a dovleacului cu aroma plăcută a zahărului ars, scorţişoarei şi vaniliei. În funcţie de ocazie şi preferinţă, se poate orna cu nucă, fructe de sezon, frişcă, sau ciocolată.

Ingrediente:

Pentru caramelizat:
120g (6 linguri) de zahăr

Pentru cremă:
450-500 g pulpă de dovleac tăiată în cubuleţe sau o conservă mare de dovleac,
6 ouă mari sau 8 ouă mici,
150 g. zahăr (o cană),
un praf de sare,
500 ml lapte (2 căni),
un pliculeţ de vanilie,
1/2 linguriţă scorţişoară,
câteva nuci pentru ornat

Modul de preparare:

Cele 6 linguri de zahăr se caramelizează într-o cratiţă, care merge la cuptor şi nu e prea adâncă (aprox 23 cm diametru şi 6-7 cm înălţime). Zahărul se arde la foc mic până când ajunge de culoarea chihlimbarului, având grijă să nu se închidă prea tare la culoare, pentru că devine amar la gust.

După topirea zahărului, se ia cratiţa de pe foc folosind mănuşi protective şi se răsuceşte, înclinând-o uşor în toate părţile, astfel încât pereţii vasului să se îmbrace în caramelul fierbinte până la o înălţime de 3-4 cm. Se lasă deoparte să se răcească.

Cubuleţele de dovleac se fierb pe abur 15 minute sau până când furculiţa intră uşor în dovleac. Se ia de pe aburi şi se zdrobeşte ca pentru piure fie cu zdrobitorul de cartofi, fie cu un blender.

Se amestecă ouăle cu zahărul, praful de sare şi pasta de dovleac apoi se adaugă laptele fierbinte în care s-a dizolvat un pliculeţ de vanilie. Laptele nu se dă în clocot, se fierbe până când face bule mici de marginea vasului de fiert şi o pojghiţă uşoară de deasupra. La sfârşit se adaugă scorţişoara.

Compoziţia rezultată se toarnă în cratiţa tapetată cu caramel.

În cuptorul încins la 180 de grade, se pune mai întâi o tavă în care se toarnă un litru de apă fierbinte. Apa are rolul de a menţine textura cremei fine şi untoase, evitând astfel formarea găurilor şi deci a aspectului spongios în textură.

Se pune cratiţa în tava pregătită cu apă şi se coace în cuptor timp de 50-55 de minute. După trecerea acestui timp, se scoate tortul din cuptor şi se verifică dacă crema e bine închegată, fie încercând să o desprindeţi de pe pereţii cratiţei, fie înţepând-o tortul cu un cuţit - e gata când lama acestuia acestuia rămâne curată. Dacă nu e gata, se poate observa lichid alb la bază. În acest caz se pune din nou la cuptor şi se încearcă din nou după 5-10 minute. Ar trebui să fie gata după 50 minute, dar depinde mult de cuptor.

Se lasă să se răcească în cratiţă, până când ajunge la temperatura camerei. Se dă apoi la frigider, pentru câteva ore. Dacă tortul nu s-a desprins de tot de pe marginea vasului, acesta se desprinde, folosind un cuţit cu lamă subţire.

Cratiţa se acoperă cu un platou (puţin adânc să fie loc pentru sirop) şi se răstoarnă printr-o mişcare rapidă. Pe deasupra tortului întors se poate observa culoarea maronie dată de zahărul ars.

Se poate servi simplă, sau se poate orna cu nucă, frişcă, ciocolată, etc.

Vă dorim poftă bună, este un dulce deosebit de fin şi aromat!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură