Creditorii externi aprobă o nouă tranşă din bailout-ul elen

Cea mai recentă tranşă din bailout-ul elen a fost aprobată de cei 19 miniştri ai zonei euro care s-au întâlnit în Luxemburg. Măsura include paşi pentru a stimula creşterea economiei greceşti şi o promisiune pentru sprijin din partea Fondului Monetar Internaţional.
Oamenii stau la coadă pentru a scoate bani de la un bancomat al Băncii Naţionale din Atena, Grecia.
Oamenii stau la coadă pentru a scoate bani de la un bancomat al Băncii Naţionale din Atena, Grecia. (Milos Bicanski/Getty Images)

Multiple agenţii media au declarat că noua tranşă va avea o valoare de 8,5 miliarde de euro. Grecia are nevoie de aceşti bani pentru a rambursa o datorie de 7 miliarde de euro în luna iulie.

Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a precizat că acordul acoperă toate elementele aflate în discuţie.

Eliberarea noului credit a depins de o condiţie stabilită de parlamentul german ca FMI să se alăture programului de salvare financiară (prin bailout) a Greciei. În schimb, FMI a cerut detalii cu privire la ce fel de reducere a datoriei elene este prevăzută pentru anul 2018.

“Întrăm acum în ultimul an al programului de suport financiar pentru Grecia – vom pregăti o strategie financiară pentru a permite Greciei să stea pe propriile sale picioare din nou în cursul următorului an”, a declarat Dijsselbloem deosebit de optimist.

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, a declarat joi seara mass mediei că, în aceste momente, este în special în interesul Greciei să îşi îmbunătăţească competitivitatea.

Reducerea datoriei elene a fost greu de acceptat în Germania, cel mai mare contributor la bailout-ul grecesc, în special considerând faptul că în luna septembrie vor avea loc alegeri federale importante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe