CPR Moldova: Efectele negative ale sistemului mixt recunoscute de reprezentanţi ai guvernului

Parlamentul trebuie să abroge de urgenţă noul sistem electoral, consideră Centrul de Politici şi Reforme, întrucât a fost votat cu grave încălcări şi va afecta negativ democraţia Republicii Moldova, pluralismul de opinie şi reprezentarea cetăţenilor.
Campanie de informare CPR Moldova, privind votul mixt
Campanie de informare CPR Moldova, privind votul mixt (facebook.com / CPRMoldova)

Pentru a evita efectele nefaste pentru democraţie şi pluralismul de opinie din Republica Moldova, parlamentul trebuie să abroge de urgenţă noul sistem electoral, consideră Centrul de Politici şi Reforme, făcând referire la modalitatea în care s-a votat sistemul electoral mixt, „cu grave încălcări de procedură, netransparent, fără consultări, fără consens şi sfidând opinia experţilor Comisiei de la Veneţia”.

Centrul de Politici şi Reforme din Moldova, împreună cu alte organizaţii neguvernamentale, a avertizat cu privire la faptul că introducerea unui sistem electoral mixt va afecta negativ democraţia Republicii Moldova. Cu toate că efectele negative scoase în evidenţă de nenumărate ori de către societatea civilă din Moldova au fost negate de autorităţile de la Chişinău pe parcursul anului, după schimbarea sistemului electoral, efectele sunt recunoscute ca şi realitate chiar şi de către reprezentanţi ai guvernului.

„În cadrul emisiunii "Important", de la TVC 21, Iurie Ciocan, director al Centrul de Implementare a Reformelor, de pe lângă Guvernul Republicii Moldova, a confirmat mai multe dintre motivele pentru care CPR Moldova, alături de alte ONG-uri, a fost, de la bun început, împotriva introducerii sistemului electoral mixt. Aceste prevederi, luate împreună, vor afecta negativ pluralismul şi democraţia din ţara noastră.

Pe unele le-a confirmat direct, iar pe altele nu le-a infirmat. Iurie Ciocan s-a referit explicit la patru subiecte despre care am bătut alarma, votul tinerilor, votul diasporei, crearea circumscripţiilor şi legitimitatea unei persoane devenite deputat din primul tur, acumulând numărul cel mai mare de voturi faţă de contracandidaţii săi, chiar dacă a acumulat mult sub 50%”, se arată într-un spot de informare a populaţiei făcut de CPR Moldova.

Subiectele la care nu s-a referit Iurie Ciocan, dar care, potrivit experţilor CPR, de asemenea, ar putea afecta negativ reprezentativitatea, sunt: reprezentarea femeilor, a minorităţilor, finanţarea netransparentă a partidelor, dezavantajarea partidelor mici, deci a pluralismului de idei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe