Covasna: Două recorduri mondiale doborâte de un ciclist din Sfântu Gheorghe

(photos.com)

Multiplul campion naţional la trial-bike Orban Barra Gabor din Sfântu Gheorghe, în vârstă de 25 de ani, a reuşit să doboare două recorduri mondiale - la mersul cu bicicleta cu spatele şi la săritura pe o roată.

Mergând cu spatele pe două roţi el a străbătut sâmbătă 27,58 de metri, depăşind vechiul record de 18,18 metri deţinut de un american.

Sâmbătă seară, în faţa unui public numeros, tânărul covăsnean a realizat 309 sărituri pe o roată a bicicletei, stabilind astfel un nou record mondial. Potrivit acestuia, vechiul record a fost de 240 de sărituri şi a aparţinut unui italian.

La eveniment a fost prezent şi Carol Eduard Novak, singurul campion paralimpic din istoria sportului românesc, care i-a înmânat o plachetă din partea Federaţiei Române de Ciclism. Cele două demonstraţii au fost filmate şi vor fi trimise Guinness World Records pentru validare şi omologare.

Orban Barra Gabor, membru al Clubului Tuşnad Cycling Team, a menţionat ca şi-a dorit să stabilească aceste recorduri mondiale de dragul fanilor, dar şi pentru a le avea în palmares şi a-l ajuta în carieră.

Prima bicicletă a primit-o la vârstă de 2 ani, dar până la 5 ani nu a îndrăznit să meargă fără roţi ajutătoare.

''M-am supărat şi într-o zi i-am scos roţile ajutătoare. S-a chinuit Gabi o zi şi a doua zi a început să meargă pe două roţi, iar după o săptămână să sară cu bicicleta'', a declarat tatăl acestuia, Orban Gabor.

Tânărul spune că trial-bike nu este un sport ieftin — bicicleta este una specială, fără şa, cântăreşte mai puţin decât una obişnuită şi costă în jur de 2.500 de euro. Dar crede că nu este un sport atât de greu şi periculos cum pare la prima vedere, însă e nevoie de concentrare, echilibru şi condiţie fizică, iar cea mai dificilă lecţie este să înveţi să cazi cu bicicleta fără să te accidentezi.

Se antrenează cel puţin 4 ore zilnic, face acrobaţii cu bicicleta şi încearcă să sară peste orice obstacol îi iese în cale. A reuşit să depăşească obstacole de 1,50 metri înălţime şi să sară pe obiecte aflate la o distanţă de 2,80 de metri între ele.